Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.
Byggbolaget JM har engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet och inspirerat unga inför framtidens liv och arbetsliv sedan 2001. För Johan Skoglund, vd och koncernchef på JM, innebär samarbetet också en arena för att nå ut till framtidens arbetskraft.
JM valde Mentor Sverige som samarbetspartner för att de ville engagera sig och sina anställda i ungas mående.
JM som bolag är stora och starka och blir därför kontaktade av många organisationer. Vi kände att vi vill gärna vara med och stärka unga människors självkänsla och få dem att tro på sig själva. Därför föll valet på Mentor som organisation.
– Vi ville gärna jobba lokalt. Eftersom Mentor har verksamhet i områden som Göteborg, Kista, Hässelby och Södertälje – just där vi driver byggprojekt – så är det en perfekt matchning. Vi vill jobba med ungdomar. De är vår framtid, våra framtida kunder och våra framtida medarbetare. Samarbetet med Mentor känns nära och äkta.
Samtalet med Johan Skoglund blir en resa genom Mentors senaste 23 år och han nämner några av de många projekt vi drivit tillsammans. Framför allt har JM:s anställda engagerat sig i Mentors verksamhet och genom den visat unga vilken bredd byggbranschen erbjuder. På JM finns allt från ekonomer och jurister till snickare och betongarbetare och dessa har engagerat sig bland annat i programmet Mentor Inspo.
Johan berättar engagerat om den nytta en ungdomsorganisation med kontaktnät i skolvärlden kan ge byggbolaget. Tillsammans har vi byggt en ny entré till Hjulstaskolan, gjort om Apelgårdsskolans skolgård, byggt en allround-arena till Hässelbygårdsskolan och byggt en parkour-bana vid Sjumilaskolan i Biskopsgården.
– Vi på JM har tyckt att det har varit kul att bygga någonting tillsammans med eleverna. Genom att låta dem vara med och designa och planera projekten har vi kunnat visa upp byggbranschen på ett roligt sätt. De har ibland förvånats över hur komplext det är: att en arkitekt först måste rita, sedan ska en konstruktör vara med för att se så att det håller och en kalkyl ska göras för att se vad det kostar. Eleverna tycker att det är spännande att det är en mångfald av arbetsuppgifter.
Genom att inspirera ungdomar att intressera sig för yrken inom JM:s sektor har fler tjejer sökt sig dit. När Johan tillträdde som vd för över 20 år sedan hade bolaget 0 % kvinnliga hantverkare och i dag har de 8 % och jobbar för att attrahera fler.
– Det har varit väldigt roligt att se den positiva respons som mina kvinnliga kollegor får när de är ute i skolor och berättar om hur det är att jobba i byggsektorn.
När Johan berättar om hans liv och arbetsliv på skolbesök med Mentor är det alltid två frågor han får.
Eleverna frågar hur mycket jag tjänar och vad jag har för bil. Men det roligaste är att få höra om de drömmar de har och vad de vill göra i framtiden.
Som tonåring beskriver Johan sig som en sökande och ganska osäker själ.
– Jag visste inte riktigt vad jag ville bli och jag la min kraft på två saker: skolan och idrotten. Jag spelade mycket fotboll, tennis och basket samt såg till att vara duktig i skolan. Jag var inte säker på vad jag ville göra i framtiden.
Det finns en genuin intern stolthet på JM inför samarbetet med Mentor Sverige.
Vi på JM är stolta över att stötta unga människor i sina livsval. Både genom Mentors förebildsprogram men även genom att med Mentors ungdomar göra byggprojekt tillsammans. Vi känner en trygghet i att ha ett långsiktigt samarbete som löpt i över 20 års tid.
Författare: Filippa Bejhed