Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Träffa mentorparet Charles och Mahdi

En livslång vänskap genom mentorskap

För tio år sedan matchades mentorn Charles med mentorungdomen Mahdi. Det blev starten på ett mentorskap som utvecklas till en djup vänskap.

Mentorn Charles Mingo Bennström är kommunikationsansvarig på World Childhood Foundation, en organisation som arbetar för att förebygga sexuella övergrepp mot barn. Utöver sitt yrkesliv är Charles en hängiven familjefar och fotbollstränare. För tio år sedan blev han tipsad av en vän att ansöka till Mentorprogrammet.

Jag ville bli mentor för att få chansen att lära känna en ungdom med hoppet om att hjälpa denne att växa och känna sig trygg. Att vara ett bollplank för någon som befinner sig i ett annat skede av livet än jag. För att göra något viktigt och skillnad för någon jag förmodligen inte hade lärt känna annars.

Mahdi Alami kom till Sverige från Iran 2012 och gick sista åren på högstadiet och tog studenten från frisörprogrammet 2018. Hans stora dröm att jobba som frisör på Björn Axén har precis slagit in. I dag bor han tillsammans med sin sambo Rebecka och deras katter. Mahdi blev tipsad om att ansöka om en mentor av personalen på det ungdomsboende där han bodde då.

– Jag ville ha en vän, en vän som är smartare än jag. En genuin vänskap utan förväntningar. Någon som leder mig till den rätta vägen, säger Mahdi.

Charles jobbar själv i en ideell organisation och menar att det är viktigt att se på samhället ur ett annat perspektiv ens ett eget. Han ville bli mentor för att göra skillnad hos en annan medmänniska.

– Det finns en otrolig kraft hos människor runt om i vårt land och om alla engagerar sig på något sätt, även den minsta gärningen, så kan det resultera i stora förbättringar. Du behöver inte jobba heltid i en organisation för att göra skillnad – att vara mentor är ett perfekt sätt att bidra!

Mahdi, på vilket sätt tror du att ditt liv sett annorlunda ut om du inte träffat Charles?

Hade jag inte träffat Charles så hade jag inte brytt mig så mycket om ungdomar runtomkring mig som behöver hjälp, jag kanske inte hade hjälpt människor utan förväntningar som jag gör i dag. Mentorskapet gjorde det enklare för mig att förstå det svenska samhället.

Både Charles och Mahdi var nervösa inför den första träffen. Charles var rädd att uppfattas som ”för vuxen” och Mahdi var rädd att bli behandlad som ett barn.

– Nervositeten försvann snabbt när jag träffade Mahdi, berättar Charles.

För Charles har det berikat livet att vara mentor.
– Jag tycker att man ska bli mentor för att ge tillbaka, få chansen att bidra till en ungdoms framtid och utveckling men även för att utvecklas som person! I mitt fall ledde det till vad jag hoppas är en livslång vänskap och vi har väldigt kul längs med vägen.

För Mahdi uppfylldes hans önskemål om mentorskapet med råge.

Jag ville ha en mentor som jag kan prata med utan att bli dömd, en person som lyssnar och vägleder mig – och det fick jag av Charles.

Tre tips från mentorn Charles till dig som ska bli mentor:

  • Gå in i ett mentorskap med öppet sinne! Du vet inte vem du träffar och det finns inga garantier för att ditt sätt att vara, tänka och leva är ”rätt” i ungdomens ögon.
  • Lyssna, var ödmjuk och låt samtalet guida er genom resan.
  • Lär er av varandra! Mahdi är än i dag en inspirationskälla för mig men från början trodde jag kanske att det skulle vara tvärtom!
Är du intresserad av att veta mer om vad det innebär att vara mentor? Läs mer här!

Författare: Filippa Bejhed