Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Träffa Mikael Åslund på JM

Tillsammans med Mentor möter vi framtidens generation

Mikael Åslund är nytillträdd vd och koncernchef på byggbolaget JM som engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet sedan 2001. För Mikael innebär samarbetet en direktkontakt med framtidens bostadsägare, anställda och samhällsmedborgare.

JM har varit samarbetspartner med Mentor i över 20 år. Vad betyder samarbetet för er?

– För oss är det viktigt att stötta Sveriges ungdomar, ge dem förebilder, kunskap och inspiration inför framtiden. Det handlar om att visa vad som händer i samhället, inklusive vår del av det. Genom samarbetet får vi också insikter om vad unga människor tänker och drömmer om, vilket är värdefullt för oss när vi planerar och bygger framtidens bostadsområden.

Mikael fortsätter med att beskriva samarbetet som ett sätt att både ge och få tillbaka.

Ungdomar är en del av de hushåll vi bygger för i dag och kommer vara våra kunder i framtiden. Genom Mentor Sverige får vi möjlighet att förstå dem bättre. Dessutom skapar det engagemang hos våra medarbetare. Att vara med i olika aktiviteter och bidra till samhället utanför den vanliga arbetsdagen ger en känsla av mening och utveckling.

Det är tydligt att det alltid blir en ”snackis” på kontoret när någon kollega varit volontär i våra program.

Det är fint att se hur engagerade våra medarbetare blir av att vara med i Mentors verksamhet. Det är något helt annat än den vardagliga rutinen. Att möta ungdomar och känna att man gör något för att stötta samhället – det ger energi och inspiration, både på det personliga och professionella planet.

Som en del i JM:s engagemang för Sveriges ungdomar har de visat en film om hur det är att jobba på en byggarbetsplats för ungdomarna som är med i Mentor Inspo. I filmen får man följa med under en arbetsdag för Gabriella Åhlén som arbetsledare.

Vem var du när du var 15 år?

– Jag var kvicktänkt och hade lätt för matte, men jag var också osäker i större sammanhang. Jag undvek att prata inför folk och var en typisk småstadskille som längtade bort. Stockholm kändes stort och spännande jämfört med Enköping, där jag bodde.

I dag beskriver han sig som principfast och driven.

– Jag var emot rökning, droger och snatteri. Jag gjorde alltid det som krävdes, men inte mer. Samtidigt var jag väldigt lustdriven och ville att saker skulle vara roliga.

Att tänka tillbaka på den tiden ger honom perspektiv på hur långt han har kommit.

– Jag avskydde att prata inför folk, även senare när jag pluggade till civilingenjör. Mina kurskamrater är förvånade att jag i dag kan vara med i tv och prata inför tusentals personer.

Har du haft några förebilder eller mentorer?

– Min fru har varit en stor förebild. Det var hon som pushade mig att våga mer och ta plats. Hon såg något i mig som jag själv inte såg då. Hon har alltid haft inställningen att ingenting är omöjligt. Det har varit avgörande för mig.

Han minns också sin morbror som inspirerade honom att våga drömma större.

Min morbror, som också kom från en liten stad, visade att det går att göra en resa och nå långt. Sedan fanns det också andra, som en kollega från mitt extrajobb i charkdisken på Konsum. Han var en glädjespridare som behandlade alla med respekt och fick med sig andra. Hans sätt att vara inspirerade mig mycket.

Avslutningsvis, vad skulle du vilja säga till dagens 15-åringar?

– Var inte rädda för att misslyckas. Det är i motgångar vi utvecklas som mest. Och våga drömma stort – det finns alltid möjligheter om man bara vågar ta steget.

Författare: Filippa Bejhed