Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.
Byggbranschen är väl bara för killar? Absolut inte – vi måste öka mångfalden för att överleva, menar Mentors partnerföretag JM. Under 2018 storsatsar de, genom projektet Proffsmentor bygg, på att ge ungdomar en bild av byggbranschen som rolig, innovativ och framförallt: där finns något för alla!
”Wow! Så här högt upp har jag aldrig varit”, ropar en åttondeklassare glatt. Hon står på takterrassen på Stockholms högsta bostadshus, Kista Torn, tillsammans med ett femtiotal andra elever från Grönkullaskolan. Besöket på takterrassen är en av aktiviteterna för åttondeklassarna den här förmiddagen – senare ska de få möta JM:s vd Johan Skoglund och få en rundvandring på JM:s huvudkontor i Frösundavik, Solna. Tanken med besöket i Kista Torn är att visa eleverna vad man kan åstadkomma om man ger sig in i byggbranschen, och många av ungdomarna verkar ha blivit imponerade. En kille säger att han kan tänka sig att söka byggprogrammet om han får vara med och bygga sådana här byggnader.
En åttondeklassare frågar JM:s vd Johan Skoglund hur man blir just vd – en fråga som kräver en stunds fundering innan den får sitt svar:Genom Proffsmentor får JM möjlighet att visa upp sig som företag och visa hur kul det är att jobba inom byggbranschen. Vi får möjlighet att nå ungdomar på ett sätt vi inte kan göra annars.
– Ska man göra karriär och få ett jobb som jag har, då måste man i grunden ha bra värderingar. Du måste vara schysst mot många på vägen. Du måste jobba ganska hårt, du måste vara respektfull mot din omgivning. Du måste vara schysstare mot dem neråt i organisationen och lite tuffare mot dina chefer och ställa krav på dem. Sen är det också viktigt att vara nyfiken på nya saker och att vara modig nog att testa nya grejer.
Johan Skoglund poängterar vid flera tillfällen att det viktigaste är att vara snäll mot andra, och att status och pengar inte är det viktigaste i världen.
– Att vara snäll är en underskattad egenskap. Man ska vara schysst, visa respekt, göra sitt bästa. Man ska aldrig känna att man måste vara bäst – alla bidrar ju med en massa olika saker på ett stort jobb.
JM har som mål att öka mångfalden i byggbranschen och ser Proffsmentor som en möjlighet att nå ungdomar och ändra deras uppfattning om branschen. Erik Larsson, projektledare på JM, förklarar varför JM har valt att vara Proffsmentor:
– Genom Proffsmentor får JM möjlighet att visa upp sig som företag och visa hur kul det är att jobba inom byggbranschen. Vi får möjlighet att nå ungdomar på ett sätt vi inte kan göra annars. JM har ett mål att 2030 ha 20 procent kvinnliga hantverkare. Det är ett offensivt mål och för att vi ska kunna nå det målet behövs fler tjejer som utbildar sig till hantverkare genom till exempel byggprogrammet på gymnasiet. Med Proffsmentorprogrammet hoppas vi att vi kan bidra till att fler tjejer söker till byggprogrammet vilket på sikt ökar vår möjlighet att rekrytera kvinnliga hantverkare.
– Jag hoppas att ungdomarna hade två roliga dagar och att de tar med sig en positiv känsla om JM och byggbranschen. Jag hoppas de har lärt sig mer om hur man söker jobb och att de fått inspiration för framtiden. Vidare hoppas jag de tar med sig att skolan och karriären inte behöver vara en perfekt rak resa från start till mål. Man kan ha många olika jobb och göra många olika saker men bara man kommer i tid och gör sitt bästa i det man tar sig för så kommer det gå bra i framtiden.
Paula Falkevinge är studie- och yrkesvägledare på Grönkullaskolan och tycker att förmiddagarna med JM har varit en bra erfarenhet för eleverna och att det är nyttigt för dem att se att det ryms så många olika yrkesgrupper på en arbetsplats och att de alla bidrar till att arbetet fungerar.
– Jo men det tror jag! Både flickor och pojkar, de är intresserade av att veta mer. Och det är därför det är så viktigt med de här studiebesöken och dagen på skolan – de får vidga sina vyer.
Under de två dagarna har eleverna bland annat fått lära sig om vikten av samarbete, hur man söker ett jobb, om olika yrkesroller i byggbranschen och att en karriär inte alltid är spikrak. Som avslutning får eleverna dela in sig i lag och tävla i ett quiz där frågorna handlar om vad de har fått lära sig under Proffsmentordagarna med JM. Det är jämnt mellan lagen – men till slut vinner ett lag bestående av fyra glada tjejer.