Almedalen: konkreta lösningar på utanförskapet bland unga

För andra året i rad anordnade vi på Mentor Sverige ett panelsamtal i Almedalen på temat unga och utanförskap. Onsdagen 4 juli samlade vi en panel med ungdomar, näringslivstoppar, forskare och representanter från såväl skolvärlden som ideell sektor. Fokus: mindre snack och mer konkreta lösningar på hur vi kan komma till bukt med utanförskapet bland unga.

Likt förra året var lokalen på Kilgränd 1 fylld till bredden. Paneldeltagarna lyfte allt från vikten av att ha en sysselsättning till en mer framträdande roll för studie- och yrkesvägledaren i skolan. Nedan har vi samlat några utdrag för att sammanfatta deltagarnas syn på hur vi i dagens Sverige ser till att minska utanförskapet bland unga.

Karin Jordås
Generalsekreterare, Mentor Sverige

Lösning: MENTORSKAP

”Efter att ha varit med i våra olika mentorprogram så svarar ungdomarna att de har blivit inspirerade till nya yrken, att de vill plugga vidare, att de har fått en ökad självkänsla och att de har fått hopp och framtidstro. Detta är verkligen motsatsen till utanförskap – och alla kan vara med direkt och bidra. Man kan stödja oss med pengar, men man kan också, direkt imorgon, anmäla sig till våra program och göra skillnad.”

Johan Torgeby
Vd, SEB

Lösning: FÖRETAGENS ANSVAR

”Näringslivet ser inte att integrationen har ett värde som stannar, utan vi ser ju det som hygienfaktor. Vi ser det som en oslipad diamant – att varenda människas intellektuella förmåga måste få utrymme att komma till sin maximala potential. Individer är ansvariga för att realisera sig själva, men företagen har ett ansvar att ge möjligheten att kunna utveckla sig själv till allt man skulle kunna bli – och det tror jag att Mentor gör gott.”

Petra Eurenius
PR- och kommunikationschef, AstraZeneca

Lösning: INSPIRATION

”Nyligen hade vi ett projekt ihop med Jobbmentor där vi bjöd in en grupp åttondeklassare till vår stora anläggning för forskning och utveckling i Göteborg. De fick komma en dag och träffa allt från vd till chefer som jobbar på företaget, och de fick en inblick i vad man gör där. Det tändes väldigt många ögon och det ställdes fantastiska frågor till vår vd. Efteråt rusade tre ungdomar fram till vd:n och frågade: ”kan vi få praktikplats här?”. Det visar ju på att man hade väckt något.”

Haddy J Sarr
F.d. Mentorungdom

Lösning: MENTORSKAP & FÖRETAGENS STÖD

”Cirkeln måste gå runt. Jag vet att det [mentorskapet] funkar, jag vet själv att mina drömmar och hela min världsbild vidgades. Att ge tillbaka och själv bli mentor till en ungdom, det är ett måste. Och företagen: investera i era framtida konsumenter, i era framtida arbetskamrater och i era framtida ledare, för det är ungdomar; det är vi! Om vi får stödet från er och möjligheter från er och vet att det finns en chans – det är bäst för alla.”

Cecilia Bergendahl
Managing Director, Novamedia Sverige/Svenska PostkodLotteriet

Lösning: MENTORSKAP

”Man behöver inte vara född utomlands för att hamna i situationer där man känner sig utanför i dagens samhälle, det räcker med att du någonstans upplevs vara lite udda. Då handlar det om att skapa andra säkerheter, och där tänker jag att alla vi som är vuxna i det här rummet kan göra skillnad. Är ni inte mentorer, oavsett om ni är Jobbmentorer eller mentorer på andra ställen: skriv upp er.”

Åsa Fahlén
Förbundsordförande, Lärarnas Riksförbund

Lösning: STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

”Vi vill ha en förstärkt studie- och yrkesvägledning. Vi vill ha ett tak för hur många elever en studie- och yrkesvägledare faktiskt får vägleda, och vi vill å andra sidan även ha en garanti för att varje elev ska få ett visst antal timmar med en studie- och yrkesvägledare. Vi vill också att lärare ska få mer tid för sina elever. Med det menar vi inte bara lektionstid utan vi menar den här tiden före lektionen, för att förbereda, och efter, för att reflektera. Det är den som ger kvalitet i undervisningen.”

Erik Wennerström
Generaldirektör, Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

Lösning: SYSSELSÄTTNING

”Sysselsättning är så viktigt. Jag ser Mentor Sveriges arbete som en så viktig möjlighet för unga att närma sig sysselsättning och få något meningsfullt att göra i de här [socialt utsatta] områdena. […] Det måste finnas sysselsättning och tydliga vägar framåt, så att man inte faller ner i en apati som blir en mörk nedåtgående spiral av dåliga åtgärder.”

Katarina Mannheimer
Fil. doktor i kliniskt socialt arbete

Lösning: STÖDJANDE MILJÖER

”Vi lär oss av rollmodeller – vi tar efter. Mentor Sverige gör ett fantastiskt arbete i att tillhandahålla en stödjande miljö, någon som kan visa dig att du är värd någonting. Det gäller att plantera idén om att du faktiskt har en handlingsfrihet, att du kommer att kunna tänka lite större, att du kommer att kunna hoppa lite högre.”

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Broadgate blir ny partner till Mentor

Mentor Sverige har nyligen inlett ett nytt partnerskap med fastighetsbolaget Broadgate Real Estate (Broadgate). Genom samarbetet vill Broadgate engagera sina anställda...
Läs mer

Mentor beviljas Postkodlotteriets Drömprojekt

Mentor Sverige, Scouterna och Friluftsfrämjandet ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som...
Läs mer

SEB - Mentor Boost för Fryshuset grundskola på Handelshögskolan

F1RST, som är ett community av Handelshögskolan, har anordnat en temavecka för Fryshuset grundskola där de fått besök och själva...
Läs mer

H&M - Mentor Boost på Hammerstaskolan

Årets första månad, och för elever starten på den nya terminen, fylldes av workshopen Mentor Boost på flera skolor i...
Läs mer

Mentor träffar värdegrundspedagog Lovisa Fältskog Johansson

Sätraskolan i Stockholm är en av Mentor Sveriges tolv fokusskolor som vi samarbetar nära. Vi fick en pratstund med skolans...
Läs mer

Mentor International i Stockholm

I veckan möttes representanter från vitt skilda kulturer från Mentor International i Stockholm för spännande samtal, nära samarbete och kraftsamling...
Läs mer

Gruppmentorskap är nu öppet för anmälan 

I dag öppnar vi anmälan till Mentor Sveriges nya satsning – Gruppmentorskap. Gruppmentorskap är intressebaserade mentorskap där mindre grupper ungdomar...
Läs mer

Pangea - Mentor Boost på Grimstaskolan

Under en förmiddag i november höll vi vår workshop Mentor Boost för nyfikna elever på Grimstaskolan i Vällingby.
Läs mer

Mentors panelsamtal på MR-dagarna i Örebro

Hur skapar vi ett samhälle som är tryggt och säkert och vad behöver dagens unga för stöd för att det...
Läs mer

Mentor Talks – Ungdomar och inkludering

Vill du veta vad ungdomar tycker att du som vuxen kan bli bättre på? Vill du få tips och råd...
Läs mer