Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Almedalen: konkreta lösningar på utanförskapet bland unga

För andra året i rad anordnade vi på Mentor Sverige ett panelsamtal i Almedalen på temat unga och utanförskap. Onsdagen 4 juli samlade vi en panel med ungdomar, näringslivstoppar, forskare och representanter från såväl skolvärlden som ideell sektor. Fokus: mindre snack och mer konkreta lösningar på hur vi kan komma till bukt med utanförskapet bland unga.

Likt förra året var lokalen på Kilgränd 1 fylld till bredden. Paneldeltagarna lyfte allt från vikten av att ha en sysselsättning till en mer framträdande roll för studie- och yrkesvägledaren i skolan. Nedan har vi samlat några utdrag för att sammanfatta deltagarnas syn på hur vi i dagens Sverige ser till att minska utanförskapet bland unga.

Karin Jordås
Generalsekreterare, Mentor Sverige

Lösning: MENTORSKAP

”Efter att ha varit med i våra olika mentorprogram så svarar ungdomarna att de har blivit inspirerade till nya yrken, att de vill plugga vidare, att de har fått en ökad självkänsla och att de har fått hopp och framtidstro. Detta är verkligen motsatsen till utanförskap – och alla kan vara med direkt och bidra. Man kan stödja oss med pengar, men man kan också, direkt imorgon, anmäla sig till våra program och göra skillnad.”

Johan Torgeby
Vd, SEB

Lösning: FÖRETAGENS ANSVAR

”Näringslivet ser inte att integrationen har ett värde som stannar, utan vi ser ju det som hygienfaktor. Vi ser det som en oslipad diamant – att varenda människas intellektuella förmåga måste få utrymme att komma till sin maximala potential. Individer är ansvariga för att realisera sig själva, men företagen har ett ansvar att ge möjligheten att kunna utveckla sig själv till allt man skulle kunna bli – och det tror jag att Mentor gör gott.”

Petra Eurenius
PR- och kommunikationschef, AstraZeneca

Lösning: INSPIRATION

”Nyligen hade vi ett projekt ihop med Jobbmentor där vi bjöd in en grupp åttondeklassare till vår stora anläggning för forskning och utveckling i Göteborg. De fick komma en dag och träffa allt från vd till chefer som jobbar på företaget, och de fick en inblick i vad man gör där. Det tändes väldigt många ögon och det ställdes fantastiska frågor till vår vd. Efteråt rusade tre ungdomar fram till vd:n och frågade: ”kan vi få praktikplats här?”. Det visar ju på att man hade väckt något.”

Haddy J Sarr
F.d. Mentorungdom

Lösning: MENTORSKAP & FÖRETAGENS STÖD

”Cirkeln måste gå runt. Jag vet att det [mentorskapet] funkar, jag vet själv att mina drömmar och hela min världsbild vidgades. Att ge tillbaka och själv bli mentor till en ungdom, det är ett måste. Och företagen: investera i era framtida konsumenter, i era framtida arbetskamrater och i era framtida ledare, för det är ungdomar; det är vi! Om vi får stödet från er och möjligheter från er och vet att det finns en chans – det är bäst för alla.”

Cecilia Bergendahl
Managing Director, Novamedia Sverige/Svenska PostkodLotteriet

Lösning: MENTORSKAP

”Man behöver inte vara född utomlands för att hamna i situationer där man känner sig utanför i dagens samhälle, det räcker med att du någonstans upplevs vara lite udda. Då handlar det om att skapa andra säkerheter, och där tänker jag att alla vi som är vuxna i det här rummet kan göra skillnad. Är ni inte mentorer, oavsett om ni är Jobbmentorer eller mentorer på andra ställen: skriv upp er.”

Åsa Fahlén
Förbundsordförande, Lärarnas Riksförbund

Lösning: STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

”Vi vill ha en förstärkt studie- och yrkesvägledning. Vi vill ha ett tak för hur många elever en studie- och yrkesvägledare faktiskt får vägleda, och vi vill å andra sidan även ha en garanti för att varje elev ska få ett visst antal timmar med en studie- och yrkesvägledare. Vi vill också att lärare ska få mer tid för sina elever. Med det menar vi inte bara lektionstid utan vi menar den här tiden före lektionen, för att förbereda, och efter, för att reflektera. Det är den som ger kvalitet i undervisningen.”

Erik Wennerström
Generaldirektör, Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

Lösning: SYSSELSÄTTNING

”Sysselsättning är så viktigt. Jag ser Mentor Sveriges arbete som en så viktig möjlighet för unga att närma sig sysselsättning och få något meningsfullt att göra i de här [socialt utsatta] områdena. […] Det måste finnas sysselsättning och tydliga vägar framåt, så att man inte faller ner i en apati som blir en mörk nedåtgående spiral av dåliga åtgärder.”

Katarina Mannheimer
Fil. doktor i kliniskt socialt arbete

Lösning: STÖDJANDE MILJÖER

”Vi lär oss av rollmodeller – vi tar efter. Mentor Sverige gör ett fantastiskt arbete i att tillhandahålla en stödjande miljö, någon som kan visa dig att du är värd någonting. Det gäller att plantera idén om att du faktiskt har en handlingsfrihet, att du kommer att kunna tänka lite större, att du kommer att kunna hoppa lite högre.”

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

KPMG blir ny General Partner

Den ideella organisation Mentor Sverige och revisions- och rådgivningsföretaget KPMG inleder ett partnerskap. Samarbetet syftar till att bidra till Mentors...
Läs mer

Claes och Malte – intervju med ett mentorpar

För fem år sedan kom Mentor till Maltes skola i Spånga för att berätta om mentorprogrammet. Han valde att hoppa...
Läs mer

Mentor Boost på Kista grundskola

En solig fredag i juni höll vi Mentor Boost på Kista grundskola. Simon Johansson, som är trainee på vårt partnerföretag...
Läs mer

Kaleb på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Kaleb Mocye är företagsrådgivare på SEB, i Göteborg. Under våren deltog han i Mentor Inspo – ett digitalt program med...
Läs mer

Ensam är inte stark

Många ungdomar saknar en vuxen att prata med, någon som lyssnar, stöttar och bryr sig. Det finns en etablerad, men...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i nytt samarbete för att öka ungas framtidstro

Tillsammans med Mentor Sverige startar AstraZeneca ett nytt pilotprojekt, Boost4Life, för att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande i Sverige. 
Läs mer

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap blev en succé

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap, Sveriges största digitala skolevent, samlade över 12.000 högstadie- och gymnasieelever. För andra gången har Mentor...
Läs mer

Broadgate - Mentor Boost på Kungsklippeskolan

En tidig morgon samlas vi på Kungsklippeskolan i Huddinge tillsammans med förväntansfulla medarbetare från fastighetsbolaget Broadgate.
Läs mer

En inspirerande lunch den 19 april 2023

Mentor Sverige bjöd in sina företagspartners till advokatfirman Cederquists vackra lokaler för att dela kunskap och inspiration, visa uppskattning samt...
Läs mer

Magnus Kamryd och Liam är ett av våra mentorpar

I oktober förra året, blev Magnus Kamryd matchad med Liam, 14 år, i Mentorprogrammet. Idag 6 månader senare, är de...
Läs mer