Från miljonpublik i Postkodmiljonären till högstadieklass

Utmaningar, oväntade vändningar och drömmar som bytts ut. Det och mycket mer pratade Rickard Sjöberg, programledare på Postkodmiljonären, om med högstadieklasserna på Källbrinksskolan när han var ute med Jobbmentor i Stockholm.

Med en markhöjd på 199 centimeter är Rickard Sjöberg svår att missa i korridorerna. Ändå kan det ta ett tag för ungdomarna att känna igen honom – men sen klickar det. ”Oh my god! Det är ju han!”

Rickard, programledare i Postkodmiljonären, är en av sex jobbmentorer som den här förmiddagen besöker Källbrinksskolan i Huddinge i södra Stockholm. Som jobbmentor ägnar man en förmiddag åt att besöka högstadieklasser för att prata om sitt jobb och hur man tagit sig dit; studier, praktik, beslut man fattat och inte fattat, farhågor och drömmar. Alla jobbmentorer har en sak gemensamt, oavsett om man är byggarbetare, personlig tränare, undersköterska eller civilekonom: alla har varit unga och stått inför valet att bestämma vad man ska göra i framtiden.

– Vissa av oss blommar tidigt, andra blommar sent. Vissa av oss får kämpa tidigt, andra får kämpa sent, säger Rickard när han pratar med eleverna i årskurs åtta.

Passion, plikt och press

När Rickard beskriver sin egen högstadietid säger han att det gick ”sådär”. Skolan var tuff och han fick kämpa för att ens klara godkänt i flera ämnen. Dessutom var 15-åriga Rickard säker på sin sak: han skulle bli fotbollsproffs. Han insåg dock snabbt att han aldrig skulle kunna satsa på fotbollen – vilket var en stor besvikelse. Rickard använder det här insikten som ett exempel på att det kanske inte alltid blir som man tänkt sig, men att det ändå kan bli minst lika bra, om inte bättre.

– Blev jag något fotbollsproffs? Nej, det blev jag inte. Jag var superbesviken! Det var tufft att behöva inse det. Så vad gör man då? Jo, man byter dröm. Jag bytte ut min fotbollsdröm mot en journalistdröm, säger Rickard.

Ett utbytesår i USA, ett år i Botswana och många sena nätter med skolarbeten senare läser Rickard till journalist i Jönköping. Det ena ledde till det andra; praktik på en lokal radiostation i Värnamo ledde till sommarjobb på SVT:s centralredaktion i Jönköping. Efter det fick han jobb på TV4:s lokala tv-station i Växjö, vilket i sin tur ledde till jobb som hallåa på TV4 i Stockholm. Tur, ren slump eller hårt arbete? Rickard hänvisar till de tre P:na: passion, plikt och press.

– Passion måste man ha för det man gör. Man måste också känna viss plikt: det kommer dagar som man bara måste kämpa sig igenom. Den tuffaste är press. Det kommer att komma dagar som känns outhärdliga. Under såna dagar blir passionen tydlig. När man krigar som hårdast och lyckas nå sitt mål … det är då man känner sig som starkast, säger han.

”Är man hela tiden på väg någonstans kan man inte njuta där man är just nu”

Genom att visa att det går att få sitt drömyrke, men också hur bra det kan gå även om man inte har ett drömyrke, kan volontärerna i Jobbmentorprogrammet peppa och inspirera ungdomar inför framtiden. Sju av tio unga i Sverige uppger nämligen att de inte fått tillräcklig information om arbetsmarknaden, och flera efterfrågar mer kontakt med vuxna som kan berätta om sina yrken.

Hade någon frågat Rickard när han gick i nian vad han skulle jobba med som vuxen hade han inte haft en aning. I dag har han varit programledare för Postkodmiljonären i 12 års tid och närmar sig 1 000 sända program. ”Har du någon gång velat byta program?” undrar en ungdom.

– Bra fråga. Det var folk som redan efter ett par år undrade ”hur länge ska du hålla på med det här egentligen”? Jag vet inte, men Postkodmiljonären är ett så himla roligt program där jag får träffa så mycket människor. Jag lever efter filosofin att det är bra att ha mål men att inte uppslukas av dem. Är man hela tiden på väg någonstans kan man inte njuta där man är just nu. Min filosofi är: jag är här, nu, och just nu har jag så himla kul.

Postkodlotteriet stödjer Mentor Sverige sedan 2013. Som General Partner till Mentor Sverige möjliggör Postkodlotteriet program som exempelvis Jobbmentor, i syfte att peppa ungdomar inför arbetslivet och uppmuntra dem till fortsatta studier.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

"Vi tror att goda vuxna förebilder kan vara helt avgörande"

Utmarksskolan i Kortedala, Göteborg, är en av Mentor Sveriges tolv fokusskolor. Dessa ligger förutom i Göteborg i Malmö och i...
Läs mer

HBTQ-kunskap för mentorer

Mentor Sveriges verksamhetskoordinator Natan Nygård bjöd in vetgiriga mentorer till en crash course i HBTQ-frågor. Normer, minoritetsstress och intersektionalitet var...
Läs mer

Tankar, framtidsdrömmar och fnitter på Mentor Boost

Från bankens tysta och luftkonditionerade kontor till kvava klassrum, fyllda av sorlande elever. Ett 30-tal medarbetare från SEB deltog i...
Läs mer

Årsmöte på Järvaskolan med H.M. Drottning Silvia

Mentor Sverige hade styrelsemöte på Järvaskolan i Stockholm med närvaro av vår grundare och hedersledamot H.M. Drottning Silvia.
Läs mer

Pangea Property Partners ingår partnersamarbete med Mentor Sverige

Ungdomsorganisationen Mentor Sverige ingår partnersamarbete med Pangea Property Partners. Pangea Property Partners vill med samarbetet engagera sig i Mentors verksamhet...
Läs mer

”Jag vill finnas där för en ungdom, i de situationer de behöver”

Jane och Nermin är förväntansfulla inför starten av mentorprogrammet. De är två av de hundra personer som träffas för första...
Läs mer

Mentor Boost ger lust och mening inför framtiden

Är du nyfiken på andra människor? Kommer du ihåg hur är det är att vara 15 år? Då har du...
Läs mer

Fler unga får en mentor tack vare bidrag från Postkodlotteriet

Vid Svenska Postkodlotteriets Årliga utdelning stod det klart att Mentor Sverige är en av de 59 ideella organisationer som får...
Läs mer

Fem frågor med inspiratören Natalie

Natalie Sinclair jobbar som Service Manager på SEB i Göteborg och har engagerat sig som inspiratör i Mentor Inspo länge....
Läs mer

Kärlek till orten på alla hjärtans dag

Ungdomsorganisationen Mentor Sverige lanserar #KärlekFörOrten den 14 februari. Kampanjen är ett initiativ för att ge kärlek till förorten samt utmana...
Läs mer