Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Från miljonpublik i Postkodmiljonären till högstadieklass

Utmaningar, oväntade vändningar och drömmar som bytts ut. Det och mycket mer pratade Rickard Sjöberg, programledare på Postkodmiljonären, om med högstadieklasserna på Källbrinksskolan när han var ute med Jobbmentor i Stockholm.

Med en markhöjd på 199 centimeter är Rickard Sjöberg svår att missa i korridorerna. Ändå kan det ta ett tag för ungdomarna att känna igen honom – men sen klickar det. ”Oh my god! Det är ju han!”

Rickard, programledare i Postkodmiljonären, är en av sex jobbmentorer som den här förmiddagen besöker Källbrinksskolan i Huddinge i södra Stockholm. Som jobbmentor ägnar man en förmiddag åt att besöka högstadieklasser för att prata om sitt jobb och hur man tagit sig dit; studier, praktik, beslut man fattat och inte fattat, farhågor och drömmar. Alla jobbmentorer har en sak gemensamt, oavsett om man är byggarbetare, personlig tränare, undersköterska eller civilekonom: alla har varit unga och stått inför valet att bestämma vad man ska göra i framtiden.

– Vissa av oss blommar tidigt, andra blommar sent. Vissa av oss får kämpa tidigt, andra får kämpa sent, säger Rickard när han pratar med eleverna i årskurs åtta.

Passion, plikt och press

När Rickard beskriver sin egen högstadietid säger han att det gick ”sådär”. Skolan var tuff och han fick kämpa för att ens klara godkänt i flera ämnen. Dessutom var 15-åriga Rickard säker på sin sak: han skulle bli fotbollsproffs. Han insåg dock snabbt att han aldrig skulle kunna satsa på fotbollen – vilket var en stor besvikelse. Rickard använder det här insikten som ett exempel på att det kanske inte alltid blir som man tänkt sig, men att det ändå kan bli minst lika bra, om inte bättre.

– Blev jag något fotbollsproffs? Nej, det blev jag inte. Jag var superbesviken! Det var tufft att behöva inse det. Så vad gör man då? Jo, man byter dröm. Jag bytte ut min fotbollsdröm mot en journalistdröm, säger Rickard.

Ett utbytesår i USA, ett år i Botswana och många sena nätter med skolarbeten senare läser Rickard till journalist i Jönköping. Det ena ledde till det andra; praktik på en lokal radiostation i Värnamo ledde till sommarjobb på SVT:s centralredaktion i Jönköping. Efter det fick han jobb på TV4:s lokala tv-station i Växjö, vilket i sin tur ledde till jobb som hallåa på TV4 i Stockholm. Tur, ren slump eller hårt arbete? Rickard hänvisar till de tre P:na: passion, plikt och press.

– Passion måste man ha för det man gör. Man måste också känna viss plikt: det kommer dagar som man bara måste kämpa sig igenom. Den tuffaste är press. Det kommer att komma dagar som känns outhärdliga. Under såna dagar blir passionen tydlig. När man krigar som hårdast och lyckas nå sitt mål … det är då man känner sig som starkast, säger han.

”Är man hela tiden på väg någonstans kan man inte njuta där man är just nu”

Genom att visa att det går att få sitt drömyrke, men också hur bra det kan gå även om man inte har ett drömyrke, kan volontärerna i Jobbmentorprogrammet peppa och inspirera ungdomar inför framtiden. Sju av tio unga i Sverige uppger nämligen att de inte fått tillräcklig information om arbetsmarknaden, och flera efterfrågar mer kontakt med vuxna som kan berätta om sina yrken.

Hade någon frågat Rickard när han gick i nian vad han skulle jobba med som vuxen hade han inte haft en aning. I dag har han varit programledare för Postkodmiljonären i 12 års tid och närmar sig 1 000 sända program. ”Har du någon gång velat byta program?” undrar en ungdom.

– Bra fråga. Det var folk som redan efter ett par år undrade ”hur länge ska du hålla på med det här egentligen”? Jag vet inte, men Postkodmiljonären är ett så himla roligt program där jag får träffa så mycket människor. Jag lever efter filosofin att det är bra att ha mål men att inte uppslukas av dem. Är man hela tiden på väg någonstans kan man inte njuta där man är just nu. Min filosofi är: jag är här, nu, och just nu har jag så himla kul.

Postkodlotteriet stödjer Mentor Sverige sedan 2013. Som General Partner till Mentor Sverige möjliggör Postkodlotteriet program som exempelvis Jobbmentor, i syfte att peppa ungdomar inför arbetslivet och uppmuntra dem till fortsatta studier.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

KPMG blir ny General Partner

Den ideella organisation Mentor Sverige och revisions- och rådgivningsföretaget KPMG inleder ett partnerskap. Samarbetet syftar till att bidra till Mentors...
Läs mer

Claes och Malte – intervju med ett mentorpar

För fem år sedan kom Mentor till Maltes skola i Spånga för att berätta om mentorprogrammet. Han valde att hoppa...
Läs mer

Mentor Boost på Kista grundskola

En solig fredag i juni höll vi Mentor Boost på Kista grundskola. Simon Johansson, som är trainee på vårt partnerföretag...
Läs mer

Kaleb på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Kaleb Mocye är företagsrådgivare på SEB, i Göteborg. Under våren deltog han i Mentor Inspo – ett digitalt program med...
Läs mer

Ensam är inte stark

Många ungdomar saknar en vuxen att prata med, någon som lyssnar, stöttar och bryr sig. Det finns en etablerad, men...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i nytt samarbete för att öka ungas framtidstro

Tillsammans med Mentor Sverige startar AstraZeneca ett nytt pilotprojekt, Boost4Life, för att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande i Sverige. 
Läs mer

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap blev en succé

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap, Sveriges största digitala skolevent, samlade över 12.000 högstadie- och gymnasieelever. För andra gången har Mentor...
Läs mer

Broadgate - Mentor Boost på Kungsklippeskolan

En tidig morgon samlas vi på Kungsklippeskolan i Huddinge tillsammans med förväntansfulla medarbetare från fastighetsbolaget Broadgate.
Läs mer

En inspirerande lunch den 19 april 2023

Mentor Sverige bjöd in sina företagspartners till advokatfirman Cederquists vackra lokaler för att dela kunskap och inspiration, visa uppskattning samt...
Läs mer

Magnus Kamryd och Liam är ett av våra mentorpar

I oktober förra året, blev Magnus Kamryd matchad med Liam, 14 år, i Mentorprogrammet. Idag 6 månader senare, är de...
Läs mer