Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Erik Hagström och Linda Karlsson tar en groupie med klass 9F. Foto: Mentor Sverige

H&M och Mentor Sverige i rekordstort skolprojekt

Under två veckor i höst är nästan 200 medarbetare från H&M ute i skolor för att peppa, inspirera och lära ungdomar om arbetslivet. ”Våra medarbetare har velat bidra med något konkret i samhället”, säger Sara Svirsky, Staff Engagement Responsible på H&M.

H&M:s Proffsmentorveckor är det i särklass största Proffsmentorprojektet i Mentor Sveriges historia; bland de 193 volontärerna från företagets globala marknadsavdelning finns allt från reklamfilmsproducenter till illustratörer. Under två veckor besöker de tio skolor runtom i Stockholm.

Sara Svirsky, Staff Engagement Responsible på H&M:s globala marknadsavdelning, säger att tanken om att göra något konkret, utöver H&M:s nuvarande hållbarhetsarbete, har funnits länge.

– Många på vår avdelning har efterfrågat ett sånt här initiativ. De har frågat om det inte finns något vi som medarbetare kan bidra med, säger hon.

Medarbetarna har inte syftat på pengar eller kampanjer utan har velat göra något mer konkret i samhället, menar Sara.

– Till slut fick vi så många förfrågningar att vår marknadschef initierade detta – dels som en teambuildingaktivitetet, men också som ett sätt för oss att bidra med just oss, med människorna här.

Att rusta unga inför arbetslivet

7 av 10 unga i Sverige känner inte att de har fått tillräcklig information om arbetsmarknaden; de efterfrågar bland annat mer kontakt med företag (källa: Unga röster 2017). Proffsmentor är ett sätt för företag att på ett konkret sätt rusta ungdomar inför framtiden genom att bygga en bro mellan skola och arbetsliv.

I programmet träffar ett företag en eller flera skolklasser för att ge ungdomarna en tydligare bild av vad det innebär att börja arbeta men också kunskap om bland annat vad som förväntas av dem i yrkeslivet.

Målet med H&M:s Proffsmentordagar är just detta: att ge unga en inblick i vad arbetslivet handlar om. På schemat står bland annat övningar i att söka jobb, CV-skrivande och att genomföra en anställningsintervju.

Vad är det ni vill förmedla till ungdomar med detta initiativ?

– Vi vill engagera unga i sin egen framtid. Få dem att förstå att man ska välja ett yrke där man trivs, har kul och mår bra. Samtidigt vill vi också att de ska veta att allting inte måste vara bestämt när man är 15 år, utan att det finns möjlighet att ändra sig under tidens gång, säger Sara Svirsky.

Klass 9F på Åsö Grundskola bygger marshmallowstorn. Foto: Mentor Sverige

 

Samarbetar med spaghetti och marshmallows

Det är eftermiddag på Åsö Grundskola och i klass 9F tränar en klass på gruppintervjuer. Dagens Proffsmentorer i just den här klassen är Fia Ingman, Linda Karlsson, Sofia Grettve och Erik Hagström, samtliga projektledare på H&M. Vad hade de själva för funderingar och farhågor när de gick på högstadiet?

– Jag funderade mycket kring vad jag skulle bli; vad som var mitt ”kall”. Det var nog först långt senare som jag insåg att det är inte riktigt är så det funkar, utan att man idag kan ha många olika jobb inom ramen för sitt yrkesverksamma liv, säger Sofia.

Linda är inne på ett liknande spår.

– Jag hade nog också velat få mer information om att det är okej att inte veta vad man vill bli, få veta att det löser sig. Att man alltid hamnar i nya vägkorsningar, att man kan plugga något nytt när man är 20, 30, kanske till och med 50 år, och att man inte behöver lägga så stor press på sig själv, säger hon.

Under förmiddagen har 9F hunnit med såväl CV-skrivarverkstad som ”Hitta drömjobbet”, en workshop där ungdomarna själva får reflektera kring sina intressen, styrkor och mål för att sedan omvandla dessa till ett tänkbart karriärval i framtiden.

Nästa övning på schemat: bygga torn av spaghetti- och marshmallows. Samarbetsövningen ska visa på hur viktigt det är att kommunicera när man har ett gemensamt mål, men också peka på det faktum att alla har olika roller i ett projekt.

Hur har responsen varit från medarbetarna?

– Den har varit superbra! De har varit väldigt engagerade. Alla har haft helt olika upplevelser, men positiva upplevelser är den gemensamma nämnaren, säger Sara Svirsky.

Hur ser du att detta skulle kunna få ringar på vattnet?

– Jag vet det redan finns ett gäng medarbetare som har sagt ”gud vad kul det här har varit, nu kommer jag att anmäla mig som mentor”. Sådant är ju fantastiskt att höra, men jag hoppas också att även andra avdelningar på H&M initierar liknande projekt, och jag hoppas att ett de här Proffsmentorveckorna har fått medarbetarna att känna sig ännu stoltare över vårt företag. Det skulle jag önska att man får med sig från det här, säger hon.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Claes och Malte – intervju med ett mentorpar

För fem år sedan kom Mentor till Maltes skola i Spånga för att berätta om mentorprogrammet. Han valde att hoppa...
Läs mer

Mentor Boost på Kista grundskola

En solig fredag i juni höll vi Mentor Boost på Kista grundskola. Simon Johansson, som är trainee på vårt partnerföretag...
Läs mer

Kaleb på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Kaleb Mocye är företagsrådgivare på SEB, i Göteborg. Under våren deltog han i Mentor Inspo – ett digitalt program med...
Läs mer

Ensam är inte stark

Många ungdomar saknar en vuxen att prata med, någon som lyssnar, stöttar och bryr sig. Det finns en etablerad, men...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i nytt samarbete för att öka ungas framtidstro

Tillsammans med Mentor Sverige startar AstraZeneca ett nytt pilotprojekt, Boost4Life, för att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande i Sverige. 
Läs mer

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap blev en succé

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap, Sveriges största digitala skolevent, samlade över 12.000 högstadie- och gymnasieelever. För andra gången har Mentor...
Läs mer

Broadgate - Mentor Boost på Kungsklippeskolan

En tidig morgon samlas vi på Kungsklippeskolan i Huddinge tillsammans med förväntansfulla medarbetare från fastighetsbolaget Broadgate.
Läs mer

En inspirerande lunch den 19 april 2023

Mentor Sverige bjöd in sina företagspartners till advokatfirman Cederquists vackra lokaler för att dela kunskap och inspiration, visa uppskattning samt...
Läs mer

Magnus Kamryd och Liam är ett av våra mentorpar

I oktober förra året, blev Magnus Kamryd matchad med Liam, 14 år, i Mentorprogrammet. Idag 6 månader senare, är de...
Läs mer

En oväntad vänskap – 10 år senare 

Varje år, sedan 1996, har nya relationer inletts genom Mentor Sveriges Mentorprogram. För 10 år sedan inleddes en ny relation...
Läs mer