Khalid Mohammed och #KärlekFörOrten

Kampanjen #KärlekFörOrten utmanar den rådande bilden av förorten som osäker och farlig samt visar positiva initiativ och förebilder runt omkring i Sveriges förorter. En av dessa förebilder är grundaren av For The People och ordförande i Folkets Hus i Vivalla, Örebro.

Jag är uppvuxen i Vivalla och mitt engagemang för orten började redan när jag var liten då min mamma hade en förening för somaliska kvinnor och ungdomar.

Khalid Mohammed, grundare av For The People och ordförande i Folkets Hus Vivalla
– Mina kompisar och jag sommarjobbade där och gjorde aktiviteter för alla unga i området, typ åkte till Liseberg på sommarlovet. Det var då jag lärde mig om föreningsliv och hur man organiserar grejer.

Det var när jag och mina kompisar startade föreningen For The People (F.T.P) som det började på riktigt. Vi ville att våra småsyskon skulle ha något att göra på kvällarna och när de var lediga. För när man inte har något att göra blir man rastlös och det är då man hittar på dumheter. Vi brukade anordna fotbollscuper, tjejkvällar, spelkvällar, poesitävlingar och mycket annat. Sedan blev det mer och mer och mer och helt plötsligt blev vi en röst för hela området.

Det jag älskar mest med Vivalla är kärleken, att folk ställer upp för varandra. Att alla känner alla. Det är bra stämning. Även om det skrivs och snackas massa dåligt om området så har vi som bor här stor kärlek till varandra och till Vivalla.

Jag jobbade 1,5 år i ett projekt som heter Institutet för dialog och demokrati på Fryshuset. Då flyttade jag till Stockholm. Det var den mest lärorika tiden i mitt liv – jag fick lämna min comfort zone och lära känna massa nya människor. Jag gick på massa utbildningar. Jag jobbade också i ett mindre projekt som heter Tillsammans för Sverige som var väldigt roligt. Vi åkte ut till olika skolor och hade en dialog med ungdomarna om hur det är att växa upp med en religiös identitet i Sverige. Det var under den här tiden som jag blev intresserad av att få unga vilja engagera sig i samhället och politiskt i våra områden.

Men jag trivdes inte i Stockholm, för jag är ingen storstadskille. Det var för mycket med pendeltåg, tunnelbana och det tog sådan tid att ta sig någonstans. Jag förstod aldrig varför folk sprang till tåget när nästa kommer om två eller tre minuter.

Under min tid i Stockholm gick jag utbildningen Höj rösten. I Vivalla finns det ett förakt mot politiker. De kommer förbi vart fjärde år, ger barnen ballonger och godis och lovar en massa som de inte sedan håller. På intervjun till utbildningen sa jag att jag inte ville bli politiker men att jag vill få verktyg till hur man jobbar mot politiker och politiskt. Där fick jag mer förståelse för hur komplext politik och samhällsförändring är. Jag lärde mig väldigt mycket under utbildningen och lärde känna grymma människor som är samhällsförändrare. Men det bästa var att jag fick lära känna mig själv mycket mer under den här tiden.

När jag var tillbaka i Örebro kunde jag ta med mig all kunskap, kontakter och fortsätta här. Jag blev ordförande i Folkets Hus Vivalla och vi drog ihop en stor grej för att ungdomsanpassa lokalerna. Ungdomarna fick bestämma. Det blev ett kafé, ett biorum och en musikstudio. Vi har skapat en mötesplats i området där flera föreningar kan ha sina aktiviteter – vi är ett nav för folk och föreningar i området. Man kan alltid komma till huset om man har några frågor som rör jobb eller för att lära sig mer svenska,vill hitta på aktiviteter eller har några frågar angående ett brev som de fick hem.

Vi har inte kunnat ha lika mycket aktiviteter nu på grund av pandemin men vi ser fram emot att kunna köra igång på riktigt. Vi vet att det finns massa ungdomar som drar runt och som saknar fritidsaktiviteter och då är det viktigt att man sysselsätter dem på något sätt.

Jag vill åka landet runt och lära mig massor men sedan tar jag med mig allt till Vivalla. Det är här jag vill vara, inspirera andra och jobba tillsammans med folket här för att ändra bilden som andra har och självklart till en positiv utveckling i området.

Det är ett stort ansvar att vara en förebild. När jag var yngre fanns det inte sociala medier så då var det de äldre i området med mycket pengar och märkeskläder som man tyckte var häftiga och ville vara som. I dag är det många som ser upp till Vivallakillarna som startat Transfer Galaxy, som är som Swish till utlandet. Det gjorde att fler i området kände att de också kan. Så de gäller att vi inspireras av varandra och lyfter varandra som förebilder i våra områden. Att vi skapar ett nytt narrativ för ordet ”förebild”. Att det är grymt att vara utbildad, att ha ett jobb som tex städare, läkare, taxichaufför, busschaufför, arkitekt, ingenjör, pizzabagare, att starta ett företag, att vara en sportstjärna osv. Alla har sin story, alla de är grymma förebilder som vi måste lyfta upp mer.

Till dagens ungdomar skulle jag villa säga: var inte stressad. Man vet inte alltid vad man vill göra men gör det du tycker är kul och bra.

 

Mentor Sverige är en ideell organisation vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att ge ungdomar stärkt självkänsla, utökad egenmakt och mer framtidstro. Tillsammans med engagerade företag, skolor och vuxna genomför Mentor Sverige program för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Broadgate blir ny partner till Mentor

Mentor Sverige har nyligen inlett ett nytt partnerskap med fastighetsbolaget Broadgate Real Estate (Broadgate). Genom samarbetet vill Broadgate engagera sina anställda...
Läs mer

Mentor beviljas Postkodlotteriets Drömprojekt

Mentor Sverige, Scouterna och Friluftsfrämjandet ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som...
Läs mer

SEB - Mentor Boost för Fryshuset grundskola på Handelshögskolan

F1RST, som är ett community av Handelshögskolan, har anordnat en temavecka för Fryshuset grundskola där de fått besök och själva...
Läs mer

H&M - Mentor Boost på Hammerstaskolan

Årets första månad, och för elever starten på den nya terminen, fylldes av workshopen Mentor Boost på flera skolor i...
Läs mer

Mentor träffar värdegrundspedagog Lovisa Fältskog Johansson

Sätraskolan i Stockholm är en av Mentor Sveriges tolv fokusskolor som vi samarbetar nära. Vi fick en pratstund med skolans...
Läs mer

Mentor International i Stockholm

I veckan möttes representanter från vitt skilda kulturer från Mentor International i Stockholm för spännande samtal, nära samarbete och kraftsamling...
Läs mer

Gruppmentorskap är nu öppet för anmälan 

I dag öppnar vi anmälan till Mentor Sveriges nya satsning – Gruppmentorskap. Gruppmentorskap är intressebaserade mentorskap där mindre grupper ungdomar...
Läs mer

Pangea - Mentor Boost på Grimstaskolan

Under en förmiddag i november höll vi vår workshop Mentor Boost för nyfikna elever på Grimstaskolan i Vällingby.
Läs mer

Mentors panelsamtal på MR-dagarna i Örebro

Hur skapar vi ett samhälle som är tryggt och säkert och vad behöver dagens unga för stöd för att det...
Läs mer

Mentor Talks – Ungdomar och inkludering

Vill du veta vad ungdomar tycker att du som vuxen kan bli bättre på? Vill du få tips och råd...
Läs mer