Lär känna Mentors nya ambassadör Goran Asaad

Mentor Sverige är stolta över att kunna presentera föreläsaren, entreprenören och ståuppkomikern Goran Asaad som vår nya ambassadör. Vi tog oss en pratstund med Goran för att höra vad som har format honom till den han är idag.

Goran engagerar sig i ungdomsfrågor som rör inkludering, gemenskap och personlig utveckling. Goran fann sin egen röst som tonåring när han tog klivet upp på en scen för första gången. Därför är det viktigt för honom att få ungdomar att känna att deras röster är betydelsefulla.

– Jag väljer att vara ambassadör för Mentor Sverige för att det är viktigt för mig att associera mig med människor och företag som strävar efter samma mål som jag – en bättre framtid för barn och unga. Ungas välmående är en global utmaning där vi tillsammans kan stärka fler barn internationellt och hjälpa dem med olika kreativa uttryck för att få dom att tro mer på sig själva, säger Goran.

Hur var du som tonåring? 

– Jag bar på väldigt mycket trauma från min barndom, dels från mobbningen när jag var liten, men även från mina föräldrars sorg och smärtor som följde med från Kurdistan till Sverige, deras skilsmässa och ensamhet. Ibland kände jag att jag inte ville leva mer, berättar Goran och fortsätter.

– En dag på högstadiet uppmanade min lärare mig att ställa upp som konferencier på skolans kabaré. Jag visste inte vad hon såg i mig eftersom jag var så tystlåten och introvert. Jag brottades med mitt förflutna och kände att jag inte dög, men en stark intuition i mig sa att jag borde ta igen alla år av tystnad och gå emot min rädsla. När jag väl ställde mig på scenen och använde min traumatiska uppväxt, då fann jag mig själv.

Ungas välmående är en global utmaning där vi tillsammans kan stärka fler barn internationellt

Goran
Vad gav dig framtidstro? 

– Förutom min lärare och min mamma som alltid funnits där och stöttat mig så gav kampsporten taekwondo mig en framtidstro. Jag är före detta landslagsutövare i taekwondo och blev uttagen till VM i Kina, 2006. Sporten hjälpte mig att läka emotionellt genom att få möjligheten att ventilera mina känslor. För varje spark kände jag mig stärkt emotionellt och spirituellt och kände hur jag med olika rörelser och sparktekniker kunde läka mig själv. För i grunden handlar kampsport om att få uttrycka sina djupaste känslor.

Varför anser du att det är viktigt att hjälpa ungdomar att få egenmakt och tro på sina drömmar?

– Ibland kan vi korsa vägar med människor som inte stöttar våra drömmar. Egenmakt för mig är superviktigt, för att det handlar om att bygga upp en stark självtillit och att inte vara beroende över andra människors tankar och åsikter. Brinner man för en dröm, något man vill förverkliga, så är allt möjligt så länge man tror på sig själv.

FEM SNABBA

Vem var din förebild när du var 15 år?

– Muhammed Ali

Vem är din förebild idag?

– Den jag ser i spegeln varje morgon. För jag vill konstant utvecklas.

Bästa knepet för att peppa dig själv?

– Jag säger tio positiva och uppmuntrande saker till mig själv i spegeln varje morgon. Jag börjar med ”Tack för att jag är…” och avslutar meningen med något positivt. Omedvetet intalar vi oss om att det vi vill vara inte ligger långt ifrån oss, utan att vi redan är det nu.

Vad önskar du att någon hade frågat dig när du var ung?

– Hej! Hur mår du?


Bästa boken du läst?

– ”Samtal med Gud” med Neale Donald Walsch. Den boken förändrade mitt liv 2004. Den fick mig bara att slappna av och veta att livet är en skapelseprocess, och att vi formas utifrån våra svårigheter och motgångar.

OM MENTOR SVERIGE
Mentor Sverige är en ideell organisation vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att ge ungdomar stärkt självkänsla, utökad egenmakt och mer framtidstro. Tillsammans med engagerade företag, skolor och vuxna genomför Mentor Sverige program för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Broadgate blir ny partner till Mentor

Mentor Sverige har nyligen inlett ett nytt partnerskap med fastighetsbolaget Broadgate Real Estate (Broadgate). Genom samarbetet vill Broadgate engagera sina anställda...
Läs mer

Mentor beviljas Postkodlotteriets Drömprojekt

Mentor Sverige, Scouterna och Friluftsfrämjandet ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som...
Läs mer

SEB - Mentor Boost för Fryshuset grundskola på Handelshögskolan

F1RST, som är ett community av Handelshögskolan, har anordnat en temavecka för Fryshuset grundskola där de fått besök och själva...
Läs mer

H&M - Mentor Boost på Hammerstaskolan

Årets första månad, och för elever starten på den nya terminen, fylldes av workshopen Mentor Boost på flera skolor i...
Läs mer

Mentor träffar värdegrundspedagog Lovisa Fältskog Johansson

Sätraskolan i Stockholm är en av Mentor Sveriges tolv fokusskolor som vi samarbetar nära. Vi fick en pratstund med skolans...
Läs mer

Mentor International i Stockholm

I veckan möttes representanter från vitt skilda kulturer från Mentor International i Stockholm för spännande samtal, nära samarbete och kraftsamling...
Läs mer

Gruppmentorskap är nu öppet för anmälan 

I dag öppnar vi anmälan till Mentor Sveriges nya satsning – Gruppmentorskap. Gruppmentorskap är intressebaserade mentorskap där mindre grupper ungdomar...
Läs mer

Pangea - Mentor Boost på Grimstaskolan

Under en förmiddag i november höll vi vår workshop Mentor Boost för nyfikna elever på Grimstaskolan i Vällingby.
Läs mer

Mentors panelsamtal på MR-dagarna i Örebro

Hur skapar vi ett samhälle som är tryggt och säkert och vad behöver dagens unga för stöd för att det...
Läs mer

Mentor Talks – Ungdomar och inkludering

Vill du veta vad ungdomar tycker att du som vuxen kan bli bättre på? Vill du få tips och råd...
Läs mer