Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Lär känna Mentors nya ambassadör Goran Asaad

Mentor Sverige är stolta över att kunna presentera föreläsaren, entreprenören och ståuppkomikern Goran Asaad som vår nya ambassadör. Vi tog oss en pratstund med Goran för att höra vad som har format honom till den han är idag.

Goran engagerar sig i ungdomsfrågor som rör inkludering, gemenskap och personlig utveckling. Goran fann sin egen röst som tonåring när han tog klivet upp på en scen för första gången. Därför är det viktigt för honom att få ungdomar att känna att deras röster är betydelsefulla.

– Jag väljer att vara ambassadör för Mentor Sverige för att det är viktigt för mig att associera mig med människor och företag som strävar efter samma mål som jag – en bättre framtid för barn och unga. Ungas välmående är en global utmaning där vi tillsammans kan stärka fler barn internationellt och hjälpa dem med olika kreativa uttryck för att få dom att tro mer på sig själva, säger Goran.

Hur var du som tonåring? 

– Jag bar på väldigt mycket trauma från min barndom, dels från mobbningen när jag var liten, men även från mina föräldrars sorg och smärtor som följde med från Kurdistan till Sverige, deras skilsmässa och ensamhet. Ibland kände jag att jag inte ville leva mer, berättar Goran och fortsätter.

– En dag på högstadiet uppmanade min lärare mig att ställa upp som konferencier på skolans kabaré. Jag visste inte vad hon såg i mig eftersom jag var så tystlåten och introvert. Jag brottades med mitt förflutna och kände att jag inte dög, men en stark intuition i mig sa att jag borde ta igen alla år av tystnad och gå emot min rädsla. När jag väl ställde mig på scenen och använde min traumatiska uppväxt, då fann jag mig själv.

Ungas välmående är en global utmaning där vi tillsammans kan stärka fler barn internationellt

Goran
Vad gav dig framtidstro? 

– Förutom min lärare och min mamma som alltid funnits där och stöttat mig så gav kampsporten taekwondo mig en framtidstro. Jag är före detta landslagsutövare i taekwondo och blev uttagen till VM i Kina, 2006. Sporten hjälpte mig att läka emotionellt genom att få möjligheten att ventilera mina känslor. För varje spark kände jag mig stärkt emotionellt och spirituellt och kände hur jag med olika rörelser och sparktekniker kunde läka mig själv. För i grunden handlar kampsport om att få uttrycka sina djupaste känslor.

Varför anser du att det är viktigt att hjälpa ungdomar att få egenmakt och tro på sina drömmar?

– Ibland kan vi korsa vägar med människor som inte stöttar våra drömmar. Egenmakt för mig är superviktigt, för att det handlar om att bygga upp en stark självtillit och att inte vara beroende över andra människors tankar och åsikter. Brinner man för en dröm, något man vill förverkliga, så är allt möjligt så länge man tror på sig själv.

FEM SNABBA

Vem var din förebild när du var 15 år?

– Muhammed Ali

Vem är din förebild idag?

– Den jag ser i spegeln varje morgon. För jag vill konstant utvecklas.

Bästa knepet för att peppa dig själv?

– Jag säger tio positiva och uppmuntrande saker till mig själv i spegeln varje morgon. Jag börjar med ”Tack för att jag är…” och avslutar meningen med något positivt. Omedvetet intalar vi oss om att det vi vill vara inte ligger långt ifrån oss, utan att vi redan är det nu.

Vad önskar du att någon hade frågat dig när du var ung?

– Hej! Hur mår du?


Bästa boken du läst?

– ”Samtal med Gud” med Neale Donald Walsch. Den boken förändrade mitt liv 2004. Den fick mig bara att slappna av och veta att livet är en skapelseprocess, och att vi formas utifrån våra svårigheter och motgångar.

OM MENTOR SVERIGE
Mentor Sverige är en ideell organisation vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att ge ungdomar stärkt självkänsla, utökad egenmakt och mer framtidstro. Tillsammans med engagerade företag, skolor och vuxna genomför Mentor Sverige program för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Canon Young People Programme

Under hösten har nio mentorungdomar workshoppat kring hållbarhet, fotografi och visuellt berättande med det globala målet jämställdhet som tema. Det...
Läs mer

KPMG på Mentor Boost

För Moa Hellman, Davor Gudel och Amalia Major från vårt partnerföretag KPMG kändes det värdefullt att återuppleva de känslor och tankar man...
Läs mer

Vi träffar mentorn Mirka

Det var på spårvagnen Mirka Junninen läste budskapet ”Det är enklare att hitta sig själv om man är två som...
Läs mer

Mentors Hyllningskväll 2023

Årets mentor, Årets skola och Årets förebild utsågs under Mentors Hyllningskväll på Konserthuset i Stockholm i går. H.M. Drottning Silvia,...
Läs mer

Årets förebild använder sin röst till att aktivt inspirera

Under Mentors Hyllningskväll utsåg vår jury Årets förebild och det självklara valet föll på fotbollspelaren Zećira Mušović.
Läs mer

Mentor utser Leonard Mazrekaj till Årets mentor

Det var med förvåning och stolthet som Leonard Mazrekaj, elev- och lärarassistenten från Biskopsgården i Göteborg, tog emot samtalet om...
Läs mer

Gruppmentorskap – Friluftsliv & ledarskap 

Brinner du för naturen och vill dela med dig av dina kunskaper kring friluftsliv till en mindre grupp ungdomar? Då...
Läs mer

Mentor utser Järvaskolan till Årets skola

Under Mentors Hyllningskväll på Konserthuset i Stockholm utsågs Järvaskolan till Årets skola. Vi fick en pratstund med skolans utvecklingsledare Manel...
Läs mer

SEB är med på Mentor Boost

Under Mentor Boost på Klara Teoretiska Gymnasium Stockholm Östra fick eleverna möta positiva förebilder från näringslivet med syfte rusta dem...
Läs mer

Intervju med Canons vd Christer Byfors

Canon och Mentor Sveriges samarbete påbörjades tidigare i år och vi fick möjlighet till en pratstund med deras vd Christer...
Läs mer