Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Pedro Fuentes, verksamhetsutvecklare på Mentor

Mentor Boost ger lust och mening inför framtiden

Är du nyfiken på andra människor? Kommer du ihåg hur är det är att vara 15 år? Då har du möjlighet att vara coach i Mentor Boost nu i vår.

Enligt Pedro Fuentes, verksamhetsutvecklare på Mentor, handlar Mentor Boost om att elever först ska blicka inåt för att se vad de brinner för och vad som är viktigt för dem. Sedan ska de blicka utåt för att se vilka yttre möjligheter och arbetsplatser det finns för att möta de inre egenskaperna.

Det finns inga generella recept på vilka val eller yrken som är rätt. Ofta har eleverna svaren inom sig, men det är tillsammans med andra som de kan bli medvetna om sina resurser och vad de är bra på.

Pedro Fuentes

Mentor Boost riktar sig till niondeklassare och förstaårselever på gymnasiet. Tanken med programmet är att öka studiemotivationen, stärka självkänslan och få eleverna att känna lust och mening inför framtiden.

Utan nätverk skapas glastak
I första hand är satsningen på skolor i socioekonomiskt utsatta områden.

– Många i dessa områden saknar nätverk och förstår kanske inte heller vikten av att ha ett. Där har vi som vuxna en viktig roll att visa att en gång var vi också 15, men i dag är vi kanske marknadschefer eller rådgivare. Utan nätverk är det lätt att skapa ett glastak som hindrar dem och deras tankar från att växa. Då blir det lätt att de nöjer sig med den verklighet de redan känner till, säger Pedro.

Tidigare satsade vi lika mycket på alla skolor, men eftersom vi inte har oändligt med tid så satsar vi på några fokusskolor som är i behov av stöd och där förtroendet för vuxenvärlden inte är lika självklart.

Pedro Fuentes

Enligt Pedro så krävs inga särskilda förkunskaper för att vara coach.
– Det viktigaste är att du är intresserad och nyfiken på människor, och att du kommer ihåg hur det är att vara 15 år. Tillsammans med en grupp elever ska du sedan prata med dem om vad de är bra på, vilka frågor som ärviktiga för dem, vilka problem de vill vara med och lösa.

Under april och maj kommer Mentor att besöka flera skolor i Göteborg, Malmö och Stockholm, och till samtliga tillfällen behövs coacher som kan lägga en halvdag på att möta ungdomar.

– Utvärderingarna visar att det är diskussionen med volontärerna som de uppskattar mest. Men jag tror att de som medverkar får ut lika mycket av mötet, och att coacha andra är något du har nytta av även i ditt arbete, till exempel i mötet med nya kollegor eller som chef. Dessa dagar ger dig verkligen möjlighet att öva på detta.

– Mentor Boost är verkligen ett enkelt sätt att engagera sig utan att lägga ner särskilt mycket tid. Förutom halvdagen i skolan så får alla medverkande vara med på ett digitalt möte för att få tips om vad som är bra att tänka på under själva skolbesöket.

Marianne Virtanen Kjaer, ansvarig för SEB:s aktiviteter med Mentor

Marianne Virtanen Kjaer, ansvarig för SEB:s aktiviteter med Mentor, säger att hon ser Mentor Boost som bra sätt att testa på livet som mentor.

Om du inte varit mentor tidigare är detta ett väldigt bra tillfälle att pröva på mentorskapet. Du får tips och råd innan du besöker skolan och har sedan möjlighet att engagera dig i workshoppen som har som mål att stärka ungas självkänsla och framtidstro.

Marianne Virtanen Kjaer, ansvarig för SEB:s aktiviteter med Mentor

– Förutom att du under dagen får träna på dina ledaregenskaper så är dessa dagar även ett fantastiskt tillfälle ge tillbaka och att vara en förebild för unga, säger Marianne.

Nu närmast behövs coacher till:
6 april Tallbohovskolan, Järfälla
7 april Rådmansvången, Malmö
19 april Johannesskolan, Malmö
12 maj NTI Gymnasiet Haga, Stockholm
17 maj Ryaskolan, Göteborg
18 och 19 maj Tallbackaskolan, Solna

Läs mer om Mentor Boost och anmäl ditt intresse här.

Författare: Filippa Bejhed

Mentor Sverige är en ideell organisation vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att stärka ungdomars motståndskraft och frigöra deras potential. Tillsammans med företag, skolor och vuxna genomför Mentor Sverige program för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Mentor träffar KPMG:s VD Mathias Arvidsson

Tidigare i veckan berättade vi om vårt nya partnersamarbete med revisions- och rådgivningsföretaget KPMG. Vi fick en pratstund med deras...
Läs mer

KPMG blir ny General Partner

Den ideella organisation Mentor Sverige och revisions- och rådgivningsföretaget KPMG inleder ett partnerskap. Samarbetet syftar till att bidra till Mentors...
Läs mer

Claes och Malte – intervju med ett mentorpar

För fem år sedan kom Mentor till Maltes skola i Spånga för att berätta om mentorprogrammet. Han valde att hoppa...
Läs mer

Mentor Boost på Kista grundskola

En solig fredag i juni höll vi Mentor Boost på Kista grundskola. Simon Johansson, som är trainee på vårt partnerföretag...
Läs mer

Kaleb på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Kaleb Mocye är företagsrådgivare på SEB, i Göteborg. Under våren deltog han i Mentor Inspo – ett digitalt program med...
Läs mer

Ensam är inte stark

Många ungdomar saknar en vuxen att prata med, någon som lyssnar, stöttar och bryr sig. Det finns en etablerad, men...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i nytt samarbete för att öka ungas framtidstro

Tillsammans med Mentor Sverige startar AstraZeneca ett nytt pilotprojekt, Boost4Life, för att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande i Sverige. 
Läs mer

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap blev en succé

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap, Sveriges största digitala skolevent, samlade över 12.000 högstadie- och gymnasieelever. För andra gången har Mentor...
Läs mer

Broadgate - Mentor Boost på Kungsklippeskolan

En tidig morgon samlas vi på Kungsklippeskolan i Huddinge tillsammans med förväntansfulla medarbetare från fastighetsbolaget Broadgate.
Läs mer

En inspirerande lunch den 19 april 2023

Mentor Sverige bjöd in sina företagspartners till advokatfirman Cederquists vackra lokaler för att dela kunskap och inspiration, visa uppskattning samt...
Läs mer