Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Adnan Chian, Linus Lauri och Marina Steendam på SEB.

Mentor bygger broar mellan unga och vuxna förebilder

Vem vill jag vara och vad vill jag göra? Dessa frågor fick ungdomar från Angeredsgymnasiet i Göteborg och Sätraskolan i Stockholm diskutera tillsammans med volontärer från SEB under två halvdagar av Mentor Boost.

– Det är alltid viktigt för unga att möta engagerade förebilder från näringslivet. Men eftersom den pågående pandemin tagit bort exempelvis möjligheten till prao och andra sätt att få inspiration från arbetslivet är det nu viktigare än någonsin att vi kan möta dessa elever, säger Shirine Haydari, verksamhetskoordinator på Mentor.

Diskussionerna på Angeredsgymnasiet och Sätraskolan skedde inom ramen för programmet Mentor Boost som riktar sig till niondeklassare och förstaårselever på gymnasiet. Shirine berättar att de i första hand satsar på skolor i socioekonomiskt utsatta områden.

Med programmet vill vi öka studiemotivationen och få eleverna att känna lust och mening inför framtiden.

Shirine Haydari, verksamhetskoordinator på Mentor
– Med programmet vill vi öka studiemotivationen och få eleverna att känna lust och mening inför framtiden. Under Mentor Boost prioriterar vi elever som annars inte skulle kunna få möjlighet att prata om sin framtid och bygga nätverk. Några av eleverna frågade SEB-volontärerna redan under diskussionerna om de kunde fortsätta att ha kontakt, så det känns jättebra att de redan har tagit kontakt med SEB-volontärerna, säger Shirine.

Entreprenöriellt tänkande
Tre av de tjugo volontärerna från SEB som eleverna på Sätraskolan uttryckte önskemål om att ha fortsatt kontakt med var Adnan Chian på fixed income sales, Marina Steendam på credit sales och Linus Lauri, rates trader.

– Jag var positivt överraskad över hur många av eleverna som var engagerade, säger Marina. De ställde frågor och hade intressanta tankar som de delade med sig av. Det är verkligen viktigt med vuxna förebilder för unga människor. Ju fler desto bättre. Dessutom får vi genom den här typen av aktiviteter möjligheten att visa upp bredden som finns inom SEB – vi är så mycket mer än kundtjänst på ett bankkontor.

Att vara sin egen chef
Linus säger att han först tänkte att eleverna skulle vara för unga för att få ut något av mötet med SEB.

– Våra yrkesroller kändes först för avlägsna för niondeklassare, men under mötet insåg jag att ur ett mentorsperspektiv är det en bra ålder. Många var intresserade av entreprenörsdelen och hade tankar om att en dag bli sin egen chef. De var väldigt roligt att prata med dem som verkligen ville vara med under dagen. Jag kände även att jag lärde mig en del om mig själv när jag fick förklara för eleverna hur jag tänkte och vad jag tyckte.

Ta vara på chansen
Adnan har tidigare varit med i olika Mentor-sammanhang, och säger att mentorskapet ingår i det samhälle som han vill vara en del av.

– Jag känner att jag fått mycket stöd både på min resa inom och utanför SEB, vilket jag är väldigt tacksam för. Därför känns det självklart att nu vara med och ge tillbaka. Det är viktigt att komma ihåg att man inte förlorar något av att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

– Vi var alla tre noga med att understryka att det är okej att inte veta vad man vill göra i framtiden och att mycket i livet styrs av slumpen. Men samtidigt gäller det att ta vara på chansen när slumpen dyker upp, avslutar Adnan.

Är du intresserad av att engagera dig i Mentor Boost? Kontakta Shirine på shirine.haydari@mentor.se och läs mer här.
Mentor Sverige är en ideell organisation vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att ge ungdomar stärkt självkänsla, utökad egenmakt och mer framtidstro. Tillsammans med engagerade företag, skolor och vuxna genomför Mentor Sverige program för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Ungdomar skapar nya designer till IKEA

Under våren 2024 inleddes ett samarbete mellan vår partner IKEA och organisationen Möllans Basement, i Malmö.  I projektet kommer ungdomar...
Läs mer

Ett gruppmentorskap om entreprenörskap och företagsekonomi

Entreprenörskap, företagsekonomi och att gå från affärsidé till verklighet är några av områdena som Özge Özen Zink och Yasser Kaddour...
Läs mer

Tahir om sin medverkan i Mentor Boost

Tahir Khan är en av Mentor Sveriges mest flitiga volontärer och har engagerat sig som mentor, coach och inspiratör sedan...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i samarbete

Tillsammans med vår general partner AstraZeneca genomför vi pilotprojektet Boost4Life som syftar till att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande...
Läs mer

Champ på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Chanakiet ”Champ” Sonthinoi är projektledare på SEB och har under våren deltagit i Mentor Inspo. Det är ett digitalt program...
Läs mer

7 miljoner kronor till arbetet för att stärka ungas framtidstro

Vid Svenska Postkodlotteriets Årliga utdelning den 14 mars stod det klart att Mentor Sverige är en av de 61 ideella...
Läs mer

Träffa vårt mentorpar Jonathan och Mehran

Det var sex år sedan som Jonathan och Mehran påbörjade sitt mentorskap i Göteborg. Under våren 2022, gjorde vi på...
Läs mer

Träffa Tone Myhre-Jensen på Advokatfirman Cederquist

Sedan 2014 har Advokatfirman Cederquist engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet och inspirerat unga inför framtidens liv och arbetsliv. För...
Läs mer

KPMG på Mentor Boost

En kall februarionsdag deltog fyra coacher från Mentor Sveriges partnerföretag KPMG i Mentor Boost. Eleverna och coacherna diskuterade inre och...
Läs mer

Rihab Garci blir gruppmentor

Rihab Garci kommer under våren vara gruppmentorer till ungdomar från Mentor Sverige – med inriktning mot litteratur och författarskap.
Läs mer