Möt betongaren Marco som inspirerat ungdomar under flera år

Möt Marco Svenström, betongarbete på JM Bygg och en av Mentor Sveriges flitigaste Jobbmentorer. Han inspirerar unga talanger både på jobbet och ute på skolorna.

När Marco Svenström valde karriär var det ett lätt beslut. Han såg en instruktionsvideo om yrket som tonåring och bestämde sig där och då. Han skulle bli betongarbetare. Han hade höga betyg i skolan men var aldrig lockad av att fortsätta bakom skolbänken. Marcos rätta element var inom bygg.

– Jag slutade skolan på fredagen och på måndagen veckan därpå var jag på jobbet, berättar Marco.

Sedan 15 år tillbaka har han jobbat på JM och lotsat unga samt nya förmågor in i byggbranschen.  Han har alltid känt sig hemma i sitt karriärval och älskar livet som byggarbetare.

– Jobbet har allt. Det är fysiskt, det är frisk luft och innehåller variation i och med att jag byter bygge oftast efter två år, då träffar jag nya kollegor.

Lär upp nya förmågor

I dag jobbar han som lagbas på ett bygge i Nacka. En roll som innebär att man företräder sina arbetskamrater och planerar logistik, arbetsmetoder och bemanning tillsammans med arbetsledningen. I och med en arbetsskada för fem år sedan så fick Marco byta arbetsuppgifter. Idag är han även handledare till lärlingar som är på väg in i yrket.

– Det är elever som läser byggprogrammet på gymnasiet. De får en garanterad praktikplats och blir utplacerad på våra byggen. Det är bra för både oss och dem som får känna på hur det är att vara byggnadsarbetare, säger Marco.

För mig är Jobbmentor en utmaning och en chans att lyfta fram byggbranschen

Marco Svenström, betongarbetare på JM Bygg
Dedikerad Jobbmentor

Marco är förutom en dedikerad betongare och lagbas, dessutom en av Mentor Sveriges flitigaste jobbmentorer. Han har varit jobbmentor sammanlagt 15 gånger under de senaste åren.

– Jag ser det som en utmaning och en chans att lyfta fram byggbranschen. Det har tyvärr blivit färre lärlingar med tiden. Idag är det i stort sett alltid en i varje klass som kommer fram när det är mingel, både tjejer och killar visar intresse. Det är häftigt, men det är väldigt olika från klass till klass. Ibland är det knäpptyst, men det är en rolig utmaning, säger Marco.

Den vanligaste frågan han brukar få ute i skolorna när han föreläser om sitt yrke, är om han brukar skada sig.

– Jag brukar säga att det är ett riskfyllt arbete om jag gör det till det, men det är mitt jobb att se till att mina kollegor tänker på att skydda sig och är säkra.

När Marco besöker skolklasser är det viktigt för honom att berätta om vad en betongarbete gör i och med att deras arbete ofta är osynligt.

– Det minsta jag kan göra är att informera om att såhär ser våran verklighet ut för vi som bygger era hus. Varje gång jag visar ett filmklipp på en färdig lägenhet så frågar jag ”hur många betongväggar ser ni?”. Mitt jobb syns ju inte, så det är klart att de inte vet vad mitt jobb är, säger han.

Hans son följer i hans fotspår

Marcos son är i gymnasieålder och har valt att inspireras av sin pappa. Han läser bygglinjen på Rönninge gymnasium och ser fram emot att bygga framtidens hus.

– Jag frågade min son varför han vill bli betongare och då berättade han att jag ofta sitter och längtar till jobbet på lördagar när vi äter frukost, eftersom vi har så roligt ihop på bygget, säger Marco och fortsätter:

– Så jag sa det, ”så du ska bli betongare alltså?” varpå min son svarade med ett kort och gott ”ja”. Så var det med det, klart han ska följa i farsans fotspår.

Bli Jobbmentor du också och inspirera en ungdom! Anmäl dig här.

Mentor Sverige är en ideell organisation vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att ge ungdomar stärkt självkänsla, utökad egenmakt och mer framtidstro. Tillsammans med engagerade företag, skolor och vuxna genomför Mentor Sverige program för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

"Vi tror att goda vuxna förebilder kan vara helt avgörande"

Utmarksskolan i Kortedala, Göteborg, är en av Mentor Sveriges tolv fokusskolor. Dessa ligger förutom i Göteborg i Malmö och i...
Läs mer

HBTQ-kunskap för mentorer

Mentor Sveriges verksamhetskoordinator Natan Nygård bjöd in vetgiriga mentorer till en crash course i HBTQ-frågor. Normer, minoritetsstress och intersektionalitet var...
Läs mer

Tankar, framtidsdrömmar och fnitter på Mentor Boost

Från bankens tysta och luftkonditionerade kontor till kvava klassrum, fyllda av sorlande elever. Ett 30-tal medarbetare från SEB deltog i...
Läs mer

Årsmöte på Järvaskolan med H.M. Drottning Silvia

Mentor Sverige hade styrelsemöte på Järvaskolan i Stockholm med närvaro av vår grundare och hedersledamot H.M. Drottning Silvia.
Läs mer

Pangea Property Partners ingår partnersamarbete med Mentor Sverige

Ungdomsorganisationen Mentor Sverige ingår partnersamarbete med Pangea Property Partners. Pangea Property Partners vill med samarbetet engagera sig i Mentors verksamhet...
Läs mer

”Jag vill finnas där för en ungdom, i de situationer de behöver”

Jane och Nermin är förväntansfulla inför starten av mentorprogrammet. De är två av de hundra personer som träffas för första...
Läs mer

Mentor Boost ger lust och mening inför framtiden

Är du nyfiken på andra människor? Kommer du ihåg hur är det är att vara 15 år? Då har du...
Läs mer

Fler unga får en mentor tack vare bidrag från Postkodlotteriet

Vid Svenska Postkodlotteriets Årliga utdelning stod det klart att Mentor Sverige är en av de 59 ideella organisationer som får...
Läs mer

Fem frågor med inspiratören Natalie

Natalie Sinclair jobbar som Service Manager på SEB i Göteborg och har engagerat sig som inspiratör i Mentor Inspo länge....
Läs mer

Kärlek till orten på alla hjärtans dag

Ungdomsorganisationen Mentor Sverige lanserar #KärlekFörOrten den 14 februari. Kampanjen är ett initiativ för att ge kärlek till förorten samt utmana...
Läs mer