Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Möt betongaren Marco som inspirerat ungdomar under flera år

Möt Marco Svenström, betongarbete på JM Bygg och en av Mentor Sveriges flitigaste Jobbmentorer. Han inspirerar unga talanger både på jobbet och ute på skolorna.

När Marco Svenström valde karriär var det ett lätt beslut. Han såg en instruktionsvideo om yrket som tonåring och bestämde sig där och då. Han skulle bli betongarbetare. Han hade höga betyg i skolan men var aldrig lockad av att fortsätta bakom skolbänken. Marcos rätta element var inom bygg.

– Jag slutade skolan på fredagen och på måndagen veckan därpå var jag på jobbet, berättar Marco.

Sedan 15 år tillbaka har han jobbat på JM och lotsat unga samt nya förmågor in i byggbranschen.  Han har alltid känt sig hemma i sitt karriärval och älskar livet som byggarbetare.

– Jobbet har allt. Det är fysiskt, det är frisk luft och innehåller variation i och med att jag byter bygge oftast efter två år, då träffar jag nya kollegor.

Lär upp nya förmågor

I dag jobbar han som lagbas på ett bygge i Nacka. En roll som innebär att man företräder sina arbetskamrater och planerar logistik, arbetsmetoder och bemanning tillsammans med arbetsledningen. I och med en arbetsskada för fem år sedan så fick Marco byta arbetsuppgifter. Idag är han även handledare till lärlingar som är på väg in i yrket.

– Det är elever som läser byggprogrammet på gymnasiet. De får en garanterad praktikplats och blir utplacerad på våra byggen. Det är bra för både oss och dem som får känna på hur det är att vara byggnadsarbetare, säger Marco.

För mig är Jobbmentor en utmaning och en chans att lyfta fram byggbranschen

Marco Svenström, betongarbetare på JM Bygg
Dedikerad Jobbmentor

Marco är förutom en dedikerad betongare och lagbas, dessutom en av Mentor Sveriges flitigaste jobbmentorer. Han har varit jobbmentor sammanlagt 15 gånger under de senaste åren.

– Jag ser det som en utmaning och en chans att lyfta fram byggbranschen. Det har tyvärr blivit färre lärlingar med tiden. Idag är det i stort sett alltid en i varje klass som kommer fram när det är mingel, både tjejer och killar visar intresse. Det är häftigt, men det är väldigt olika från klass till klass. Ibland är det knäpptyst, men det är en rolig utmaning, säger Marco.

Den vanligaste frågan han brukar få ute i skolorna när han föreläser om sitt yrke, är om han brukar skada sig.

– Jag brukar säga att det är ett riskfyllt arbete om jag gör det till det, men det är mitt jobb att se till att mina kollegor tänker på att skydda sig och är säkra.

När Marco besöker skolklasser är det viktigt för honom att berätta om vad en betongarbete gör i och med att deras arbete ofta är osynligt.

– Det minsta jag kan göra är att informera om att såhär ser våran verklighet ut för vi som bygger era hus. Varje gång jag visar ett filmklipp på en färdig lägenhet så frågar jag ”hur många betongväggar ser ni?”. Mitt jobb syns ju inte, så det är klart att de inte vet vad mitt jobb är, säger han.

Hans son följer i hans fotspår

Marcos son är i gymnasieålder och har valt att inspireras av sin pappa. Han läser bygglinjen på Rönninge gymnasium och ser fram emot att bygga framtidens hus.

– Jag frågade min son varför han vill bli betongare och då berättade han att jag ofta sitter och längtar till jobbet på lördagar när vi äter frukost, eftersom vi har så roligt ihop på bygget, säger Marco och fortsätter:

– Så jag sa det, ”så du ska bli betongare alltså?” varpå min son svarade med ett kort och gott ”ja”. Så var det med det, klart han ska följa i farsans fotspår.

Bli Jobbmentor du också och inspirera en ungdom! Anmäl dig här.

Mentor Sverige är en ideell organisation vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att ge ungdomar stärkt självkänsla, utökad egenmakt och mer framtidstro. Tillsammans med engagerade företag, skolor och vuxna genomför Mentor Sverige program för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Claes och Malte – intervju med ett mentorpar

För fem år sedan kom Mentor till Maltes skola i Spånga för att berätta om mentorprogrammet. Han valde att hoppa...
Läs mer

Mentor Boost på Kista grundskola

En solig fredag i juni höll vi Mentor Boost på Kista grundskola. Simon Johansson, som är trainee på vårt partnerföretag...
Läs mer

Kaleb på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Kaleb Mocye är företagsrådgivare på SEB, i Göteborg. Under våren deltog han i Mentor Inspo – ett digitalt program med...
Läs mer

Ensam är inte stark

Många ungdomar saknar en vuxen att prata med, någon som lyssnar, stöttar och bryr sig. Det finns en etablerad, men...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i nytt samarbete för att öka ungas framtidstro

Tillsammans med Mentor Sverige startar AstraZeneca ett nytt pilotprojekt, Boost4Life, för att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande i Sverige. 
Läs mer

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap blev en succé

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap, Sveriges största digitala skolevent, samlade över 12.000 högstadie- och gymnasieelever. För andra gången har Mentor...
Läs mer

Broadgate - Mentor Boost på Kungsklippeskolan

En tidig morgon samlas vi på Kungsklippeskolan i Huddinge tillsammans med förväntansfulla medarbetare från fastighetsbolaget Broadgate.
Läs mer

En inspirerande lunch den 19 april 2023

Mentor Sverige bjöd in sina företagspartners till advokatfirman Cederquists vackra lokaler för att dela kunskap och inspiration, visa uppskattning samt...
Läs mer

Magnus Kamryd och Liam är ett av våra mentorpar

I oktober förra året, blev Magnus Kamryd matchad med Liam, 14 år, i Mentorprogrammet. Idag 6 månader senare, är de...
Läs mer

En oväntad vänskap – 10 år senare 

Varje år, sedan 1996, har nya relationer inletts genom Mentor Sveriges Mentorprogram. För 10 år sedan inleddes en ny relation...
Läs mer