Möt betongaren Marco som inspirerat ungdomar under flera år

Möt Marco Svenström, betongarbete på JM Bygg och en av Mentor Sveriges flitigaste Jobbmentorer. Han inspirerar unga talanger både på jobbet och ute på skolorna.

När Marco Svenström valde karriär var det ett lätt beslut. Han såg en instruktionsvideo om yrket som tonåring och bestämde sig där och då. Han skulle bli betongarbetare. Han hade höga betyg i skolan men var aldrig lockad av att fortsätta bakom skolbänken. Marcos rätta element var inom bygg.

– Jag slutade skolan på fredagen och på måndagen veckan därpå var jag på jobbet, berättar Marco.

Sedan 15 år tillbaka har han jobbat på JM och lotsat unga samt nya förmågor in i byggbranschen.  Han har alltid känt sig hemma i sitt karriärval och älskar livet som byggarbetare.

– Jobbet har allt. Det är fysiskt, det är frisk luft och innehåller variation i och med att jag byter bygge oftast efter två år, då träffar jag nya kollegor.

Lär upp nya förmågor

I dag jobbar han som lagbas på ett bygge i Nacka. En roll som innebär att man företräder sina arbetskamrater och planerar logistik, arbetsmetoder och bemanning tillsammans med arbetsledningen. I och med en arbetsskada för fem år sedan så fick Marco byta arbetsuppgifter. Idag är han även handledare till lärlingar som är på väg in i yrket.

– Det är elever som läser byggprogrammet på gymnasiet. De får en garanterad praktikplats och blir utplacerad på våra byggen. Det är bra för både oss och dem som får känna på hur det är att vara byggnadsarbetare, säger Marco.

För mig är Jobbmentor en utmaning och en chans att lyfta fram byggbranschen

Marco Svenström, betongarbetare på JM Bygg
Dedikerad Jobbmentor

Marco är förutom en dedikerad betongare och lagbas, dessutom en av Mentor Sveriges flitigaste jobbmentorer. Han har varit jobbmentor sammanlagt 15 gånger under de senaste åren.

– Jag ser det som en utmaning och en chans att lyfta fram byggbranschen. Det har tyvärr blivit färre lärlingar med tiden. Idag är det i stort sett alltid en i varje klass som kommer fram när det är mingel, både tjejer och killar visar intresse. Det är häftigt, men det är väldigt olika från klass till klass. Ibland är det knäpptyst, men det är en rolig utmaning, säger Marco.

Den vanligaste frågan han brukar få ute i skolorna när han föreläser om sitt yrke, är om han brukar skada sig.

– Jag brukar säga att det är ett riskfyllt arbete om jag gör det till det, men det är mitt jobb att se till att mina kollegor tänker på att skydda sig och är säkra.

När Marco besöker skolklasser är det viktigt för honom att berätta om vad en betongarbete gör i och med att deras arbete ofta är osynligt.

– Det minsta jag kan göra är att informera om att såhär ser våran verklighet ut för vi som bygger era hus. Varje gång jag visar ett filmklipp på en färdig lägenhet så frågar jag ”hur många betongväggar ser ni?”. Mitt jobb syns ju inte, så det är klart att de inte vet vad mitt jobb är, säger han.

Hans son följer i hans fotspår

Marcos son är i gymnasieålder och har valt att inspireras av sin pappa. Han läser bygglinjen på Rönninge gymnasium och ser fram emot att bygga framtidens hus.

– Jag frågade min son varför han vill bli betongare och då berättade han att jag ofta sitter och längtar till jobbet på lördagar när vi äter frukost, eftersom vi har så roligt ihop på bygget, säger Marco och fortsätter:

– Så jag sa det, ”så du ska bli betongare alltså?” varpå min son svarade med ett kort och gott ”ja”. Så var det med det, klart han ska följa i farsans fotspår.

Bli Jobbmentor du också och inspirera en ungdom! Anmäl dig här.

Mentor Sverige är en ideell organisation vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att ge ungdomar stärkt självkänsla, utökad egenmakt och mer framtidstro. Tillsammans med engagerade företag, skolor och vuxna genomför Mentor Sverige program för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Broadgate blir ny partner till Mentor

Mentor Sverige har nyligen inlett ett nytt partnerskap med fastighetsbolaget Broadgate Real Estate (Broadgate). Genom samarbetet vill Broadgate engagera sina anställda...
Läs mer

Mentor beviljas Postkodlotteriets Drömprojekt

Mentor Sverige, Scouterna och Friluftsfrämjandet ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som...
Läs mer

SEB - Mentor Boost för Fryshuset grundskola på Handelshögskolan

F1RST, som är ett community av Handelshögskolan, har anordnat en temavecka för Fryshuset grundskola där de fått besök och själva...
Läs mer

H&M - Mentor Boost på Hammerstaskolan

Årets första månad, och för elever starten på den nya terminen, fylldes av workshopen Mentor Boost på flera skolor i...
Läs mer

Mentor träffar värdegrundspedagog Lovisa Fältskog Johansson

Sätraskolan i Stockholm är en av Mentor Sveriges tolv fokusskolor som vi samarbetar nära. Vi fick en pratstund med skolans...
Läs mer

Mentor International i Stockholm

I veckan möttes representanter från vitt skilda kulturer från Mentor International i Stockholm för spännande samtal, nära samarbete och kraftsamling...
Läs mer

Gruppmentorskap är nu öppet för anmälan 

I dag öppnar vi anmälan till Mentor Sveriges nya satsning – Gruppmentorskap. Gruppmentorskap är intressebaserade mentorskap där mindre grupper ungdomar...
Läs mer

Pangea - Mentor Boost på Grimstaskolan

Under en förmiddag i november höll vi vår workshop Mentor Boost för nyfikna elever på Grimstaskolan i Vällingby.
Läs mer

Mentors panelsamtal på MR-dagarna i Örebro

Hur skapar vi ett samhälle som är tryggt och säkert och vad behöver dagens unga för stöd för att det...
Läs mer

Mentor Talks – Ungdomar och inkludering

Vill du veta vad ungdomar tycker att du som vuxen kan bli bättre på? Vill du få tips och råd...
Läs mer