Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Ninva är förändringen hon själv saknade som tonåring

Ninva Charo önskar att hon själv hade mentorer som inspirerade henne inför karriärvalet när hon var yngre. I dag väljer hon därför att vara Jobbmentor och vara den personen till en ungdom.
– Gymnasievalet är svårt. Det minns vi nog alla och jag påminns om det av mina egna ungdomar här hemma, säger Ninva Charo, Global Projektledare på AstraZeneca.

Inför gymnasievalet hade Ninva flera vägar att välja bland. Tankarna vandrade från drömmen om att bli kläddesigner, till rekommendationen om att läsa natur. I slutändan valde hon att göra sina vänner sällskap och läste ekonomiprogrammet. Det blev början på hennes resa mot målet att en dag ha ett kontorsjobb med ”rättvist betalt och bekväma arbetstider”. Den insikten kom till henne när hon extrajobbade som kassörska under sin tid på gymnasiet.

– Mina kollegor som arbetade heltid fick absoluta minimilöner, precis som jag. Jag insåg att om jag inte fattade rätt beslut i mitt liv och kämpade med studierna, skulle jag sitta där i kassan, troligtvis med ryggbesvär när jag var 20, 30 eller 40 år och inte kunna uppfylla en enda av mina drömmar, berättar Ninva.

Under samma period gjorde hennes klass ett studiebesök på AstraZeneca och drömmen blev helt plötsligt tydlig.

– Det gjorde ett enormt intryck på mig och där och då bestämde jag mig för att jag ville jobba på ett kontor i framtiden. Det blev min nya dröm och här är jag nu.

Vi lever i ett land där vi har möjlighet att studera vidare och friheten att välja efter egna intressen och bör göra det

Ninva Charo, Global projektledare på AstraZeneca

Vågade byta riktning

Det är en inspirerande resa och en vacker symbolik att Ninva i dag jobbar på företaget som fick henne att börja drömma. Läkemedelsföretaget AstraZeneca har varit Ninvas arbetsplats 10 år tillbaka.

– Det bästa är att jag arbetar för ett företag som är uppbyggt för att hjälpa andra människor världen över. Vi gör medicin som hjälper sjuka människor och ger dem en bättre vardag varje dag.

Ninva började sin karriär som ekonom men jobbar i dag som projektledare. Tack vare chefer och uppdragsgivare som har trott på henne har Ninva haft möjligheten att utvecklas i nya roller inom företaget.

– När jag är Jobbmentor berättar jag för eleverna att man kan ändra sig under vägens gång. Det viktiga är att framföra att gymnasievalet inte behöver styra hela ens liv och att det är okej att ändra inriktning mitt i livet, men framför allt att det är roligt att jobba.

Vill påverka ungdomar

Ninva valde att bli Jobbmentor då hon själv har tre barn och på nära håll får ta del av många av de frågor och funderingar som ungdomar har kring framtiden och jobb. Hon önskar att hon själv som ung hade fått en överblick om ”världen där ute” för att få en bättre uppfattning om vilka valmöjligheter som finns.

– För mig är det extra viktigt att nå fram till ungdomar och framför allt tjejer från en bakgrundsmiljö där det inte alltid är naturligt att välja vidarestudier efter gymnasiet.

Ninva har varit Jobbmentor i Södertälje vid sex olika tillfällen. Hon hoppas att ungdomar kan relatera till hennes historia, dels med tankar och osäkerhet inför framtiden men även att hantera påtryckningar från omgivningen som kan forma ens framtid.

– Vi lever i ett land där vi har möjlighet att studera vidare och friheten att välja efter egna intressen och bör göra det, avslutar Ninva.

Bli Jobbmentor du också och inspirera en ungdom! Anmäl dig här.

Mentor Sverige är en ideell organisation vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att ge ungdomar stärkt självkänsla, utökad egenmakt och mer framtidstro. Tillsammans med engagerade företag, skolor och vuxna genomför Mentor Sverige program för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Ett gruppmentorskap om entreprenörskap och företagsekonomi

Entreprenörskap, företagsekonomi och att gå från affärsidé till verklighet är några av områdena som Özge Özen Zink och Yasser Kaddour...
Läs mer

Tahir om sin medverkan i Mentor Boost

Tahir Khan är en av Mentor Sveriges mest flitiga volontärer och har engagerat sig som mentor, coach och inspiratör sedan...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i samarbete

Tillsammans med vår general partner AstraZeneca genomför vi pilotprojektet Boost4Life som syftar till att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande...
Läs mer

Champ på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Chanakiet ”Champ” Sonthinoi är projektledare på SEB och har under våren deltagit i Mentor Inspo. Det är ett digitalt program...
Läs mer

7 miljoner kronor till arbetet för att stärka ungas framtidstro

Vid Svenska Postkodlotteriets Årliga utdelning den 14 mars stod det klart att Mentor Sverige är en av de 61 ideella...
Läs mer

Träffa vårt mentorpar Jonathan och Mehran

Det var sex år sedan som Jonathan och Mehran påbörjade sitt mentorskap i Göteborg. Under våren 2022, gjorde vi på...
Läs mer

Träffa Tone Myhre-Jensen på Advokatfirman Cederquist

Sedan 2014 har Advokatfirman Cederquist engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet och inspirerat unga inför framtidens liv och arbetsliv. För...
Läs mer

KPMG på Mentor Boost

En kall februarionsdag deltog fyra coacher från Mentor Sveriges partnerföretag KPMG i Mentor Boost. Eleverna och coacherna diskuterade inre och...
Läs mer

Rihab Garci blir gruppmentor

Rihab Garci kommer under våren vara gruppmentorer till ungdomar från Mentor Sverige – med inriktning mot litteratur och författarskap.
Läs mer

SEB är med på Mentor Boost

För Merisa Halilovic, Miriam Frey, Fatima Khamis och Linnéa Lindh från vårt partnerföretag SEB var det både tankeväckande och roligt...
Läs mer