Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Robotar, mjölkning och ungdomar på Hamra Gård

Mentor och St Botvids gymnasium besökte DeLaval och Hamra Gård. Vi fick lära oss om mjölkning, hur man sätter ihop en robot och om att komma ny till Sverige och behöva kämpa dubbelt så hårt.

På Delaval arbetar mer än 600 personer och det pratas 22 olika språk. Det är ungefär en lika internationell miljö som språkintro på St Botvids gymnasium. Ungdomar från bland annat Turkiet, Ryssland och Irak besökte DeLaval på Hamra gård och guidades bland mjölkmaskiner och truckförare.

– Att sätta ihop en mjölkrobot är som ett enda stort pussel. 4000 delar som ska hamna på rätt plats, sa Chloe Koutouzou, Manager Commercial Visits.

Eleven Aziz Ullah Amini flydde till Sverige från Afghanistan för 2 år sedan. Han berättade om hur han idag drömmer om att bli designer men att han från tiden i Irak har erfarenhet av fabriksarbete.

– Jag jobbade i en fabrik i Afghanistan klockan 07-01, 7 dagar i veckan. Då var jag 15 år gammal. Det verkar softare att jobba här i Sverige. Mer säkert och tryggt. Också skönt att jobba inomhus när det ju ofta är så dåligt väder.

Vi fick träffa kossan Amona och lära oss att Hamra Gård är som vilken arbetsplats som helst där man fäster sig vid vissa (av kossorna) och blir ovän med andra.

– Precis som kossorna mjölkar olika mycket har de även olika personligheter. De kan vara busiga och buffliga men också rädda och ängsliga, sa Chloe.

Chloe förklarad även att kossor är ganska lika tonåringar på så sätt att det bästa de vet är att äta och sova. Ingen av eleverna hade tidigare besökt en bondgård.

– Jag trodde mjölk gjordes utomlands. Jag kommer att tänka på allt arbete som ligger bakom nästa gång jag dricker ett glas mjölk, sa Aziz Ullah Amini.

Efter rundvandring fick eleverna träffa Linda Thulin som arbetar med att sköta om kossorna och Firouz Nourmohammadi som berättade om sitt arbete att planera och designa kogårdar. Framförallt talade han om att komma till ett land där man inte talar språket och får kämpa dubbel så hårt.

– Men nuförtiden ser jag även fördelarna av att prata många fler språk än svenska. Det är fantastiskt att träffa kunder och att kunna prata deras språk, sa Firouz Nourmohammadi.

DeLaval ingår i Tetra Laval group. Tetra Laval stödjer Mentor Sverige sedan många år och har som General Partner möjlighet att engagera sin personal inom Mentors program, såsom ovanstående skräddarsydda Proffsmentordag samt föräldrakurser och seminarier.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Ett gruppmentorskap om entreprenörskap och företagsekonomi

Entreprenörskap, företagsekonomi och att gå från affärsidé till verklighet är några av områdena som Özge Özen Zink och Yasser Kaddour...
Läs mer

Tahir om sin medverkan i Mentor Boost

Tahir Khan är en av Mentor Sveriges mest flitiga volontärer och har engagerat sig som mentor, coach och inspiratör sedan...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i samarbete

Tillsammans med vår general partner AstraZeneca genomför vi pilotprojektet Boost4Life som syftar till att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande...
Läs mer

Champ på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Chanakiet ”Champ” Sonthinoi är projektledare på SEB och har under våren deltagit i Mentor Inspo. Det är ett digitalt program...
Läs mer

7 miljoner kronor till arbetet för att stärka ungas framtidstro

Vid Svenska Postkodlotteriets Årliga utdelning den 14 mars stod det klart att Mentor Sverige är en av de 61 ideella...
Läs mer

Träffa vårt mentorpar Jonathan och Mehran

Det var sex år sedan som Jonathan och Mehran påbörjade sitt mentorskap i Göteborg. Under våren 2022, gjorde vi på...
Läs mer

Träffa Tone Myhre-Jensen på Advokatfirman Cederquist

Sedan 2014 har Advokatfirman Cederquist engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet och inspirerat unga inför framtidens liv och arbetsliv. För...
Läs mer

KPMG på Mentor Boost

En kall februarionsdag deltog fyra coacher från Mentor Sveriges partnerföretag KPMG i Mentor Boost. Eleverna och coacherna diskuterade inre och...
Läs mer

Rihab Garci blir gruppmentor

Rihab Garci kommer under våren vara gruppmentorer till ungdomar från Mentor Sverige – med inriktning mot litteratur och författarskap.
Läs mer

SEB är med på Mentor Boost

För Merisa Halilovic, Miriam Frey, Fatima Khamis och Linnéa Lindh från vårt partnerföretag SEB var det både tankeväckande och roligt...
Läs mer