Wise fem bästa tips om hur du utan tidigare erfarenhet kan få ditt första jobb.

Tips till ungdomar som söker sitt första jobb

Martina Kolga och Caroline Dufva från rekryteringsbolaget Wise, ger sina fem bästa tips om hur du bäst går till väga för att få ett första jobb om du inte har så mycket tidigare erfarenhet. De poängterar även vikten av att komma ihåg sitt värde som jobbsökande.

Ett första jobb är ett sätt att öppna nya dörrar för framtida jobb. Det är en chans till nya erfarenheter som får dig att växa som person. Vi fick oss en pratstund med Martina Kolga och Caroline Dufva från Mentors partnerföretag Wise och bad dem om deras bästa tips om hur du utan tidigare erfarenhet kan få ett extrajobb. Vi delade upp processen i fem olika steg som du kan följa. Lycka till!

Steg 1: Fundera på vart du vill jobba

– Fundera på vilka situationer du trivs bäst i. Om du gillar att vara bland människor så kanske jobb som servitris är perfekt för dig. För någon som trivs bättre själv så kanske brevbärare, eller trädgårdsskötsel eller något annat självständigt arbete passar dig bättre, säger Caroline.

Steg 2 – Skriv ditt CV

– I tidig ålder kanske du inte har så mycket tidigare arbetserfarenhet. Då tycker jag att det räcker med ett cv där staplar upp dina kontaktuppgifter, och skriver några rader där du beskriver dig själv som till exempel hur du är som person och fritidsintressen samt skriver några rader om vad du kan bidra med på arbetsplatsen och varför du skulle trivas på jobbet, säger Martina och fortsätter:

– Beskriv dig själv på ett tydligt sätt så att arbetsgivaren får en bra bild av dig. Du behöver inte ha foto, men om du har det så fundera på vad du vill säga med bilden. Ett tips är också att spela in en film.

Steg 3 – Ta kontakt med företaget

När du har funderat ut vart du vill jobba så blir nästa steg att ta kontakt med de företag som du tycker är intressanta.

– Det är alltid bra att besöka stället, annars så kan man ringa dit. Förvänta dig alltid ett respektfullt bemötande, om du inte får svar så ring igen. ”Ta ingen skit”, du förtjänar att bli behandlad bra av eventuella framtida arbetsgivare, säger Caroline.[/vc_column_text]

Vikten av att bli bra behandlad kan inte upprepas för många gånger

Martina Kolga på Wise

Steg 4 – Förbered innan intervjun

– Kolla in arbetsgivaren som du ska till för att få bakgrundsinformation. Kolla in deras Instagram eller hemsida så har du lite koll. Se till att komma i tid och fundera ut eventuella frågor i förväg, till exempel om lön eller vilka villkor du har som anställd, säger Caroline och fortsätter:

– Tänk också på att om du inte kan ett skill, till exempel som servitris, gå hem och öva, visa på att du vill lära dig. Det visar att du har potential och vilja.

Steg 5 – Under intervjun

– Svara uppriktigt och noga på alla frågor, då blir det lättare för arbetsgivaren att avgöra om man är rätt person för jobbet. Kom ihåg att vara dig själv under intervjun, svara inte det som du tror att personen vill höra, utan var dig själv. Sedan måste man också själv bestämma om det är en arbetsplats som passar en, säger Martina och tillägger:

– Avsluta alltid med att fråga när du kan förvänta dig svar om anställningen. Så behöver du inte gå runt hemma och undra. Har du inte fått svar efter att tidsperioden har passerat så mejla och fråga hur långt de har kommit i processen.

Extratips – viktigast av alla!

– Vi får tråkigt nog höra att unga får ett nonchalant bemötande, speciellt nu i coronatider. Det tycker vi inte alls är okej, vikten av att bli bra behandlad kan inte upprepas för många gånger. Vi kan också se att det börjar vända nu och caféer börjar komma tillbaka, så ge inte upp och fortsätt söka jobb, avslutar Martina Kolga.

Hoppas att du känner dig inspirerad och redo att ta dig an jobbsökandet nu. Vi tror på dig. Heja!

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Broadgate blir ny partner till Mentor

Mentor Sverige har nyligen inlett ett nytt partnerskap med fastighetsbolaget Broadgate Real Estate (Broadgate). Genom samarbetet vill Broadgate engagera sina anställda...
Läs mer

Mentor beviljas Postkodlotteriets Drömprojekt

Mentor Sverige, Scouterna och Friluftsfrämjandet ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som...
Läs mer

SEB - Mentor Boost för Fryshuset grundskola på Handelshögskolan

F1RST, som är ett community av Handelshögskolan, har anordnat en temavecka för Fryshuset grundskola där de fått besök och själva...
Läs mer

H&M - Mentor Boost på Hammerstaskolan

Årets första månad, och för elever starten på den nya terminen, fylldes av workshopen Mentor Boost på flera skolor i...
Läs mer

Mentor träffar värdegrundspedagog Lovisa Fältskog Johansson

Sätraskolan i Stockholm är en av Mentor Sveriges tolv fokusskolor som vi samarbetar nära. Vi fick en pratstund med skolans...
Läs mer

Mentor International i Stockholm

I veckan möttes representanter från vitt skilda kulturer från Mentor International i Stockholm för spännande samtal, nära samarbete och kraftsamling...
Läs mer

Gruppmentorskap är nu öppet för anmälan 

I dag öppnar vi anmälan till Mentor Sveriges nya satsning – Gruppmentorskap. Gruppmentorskap är intressebaserade mentorskap där mindre grupper ungdomar...
Läs mer

Pangea - Mentor Boost på Grimstaskolan

Under en förmiddag i november höll vi vår workshop Mentor Boost för nyfikna elever på Grimstaskolan i Vällingby.
Läs mer

Mentors panelsamtal på MR-dagarna i Örebro

Hur skapar vi ett samhälle som är tryggt och säkert och vad behöver dagens unga för stöd för att det...
Läs mer

Mentor Talks – Ungdomar och inkludering

Vill du veta vad ungdomar tycker att du som vuxen kan bli bättre på? Vill du få tips och råd...
Läs mer

Vill du ha pepp på vägen av en mentor?