Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Wise fem bästa tips om hur du utan tidigare erfarenhet kan få ditt första jobb.

Tips till ungdomar som söker sitt första jobb

Martina Kolga och Caroline Dufva från rekryteringsbolaget Wise, ger sina fem bästa tips om hur du bäst går till väga för att få ett första jobb om du inte har så mycket tidigare erfarenhet. De poängterar även vikten av att komma ihåg sitt värde som jobbsökande.

Ett första jobb är ett sätt att öppna nya dörrar för framtida jobb. Det är en chans till nya erfarenheter som får dig att växa som person. Vi fick oss en pratstund med Martina Kolga och Caroline Dufva från Mentors partnerföretag Wise och bad dem om deras bästa tips om hur du utan tidigare erfarenhet kan få ett extrajobb. Vi delade upp processen i fem olika steg som du kan följa. Lycka till!

Steg 1: Fundera på vart du vill jobba

– Fundera på vilka situationer du trivs bäst i. Om du gillar att vara bland människor så kanske jobb som servitris är perfekt för dig. För någon som trivs bättre själv så kanske brevbärare, eller trädgårdsskötsel eller något annat självständigt arbete passar dig bättre, säger Caroline.

Steg 2 – Skriv ditt CV

– I tidig ålder kanske du inte har så mycket tidigare arbetserfarenhet. Då tycker jag att det räcker med ett cv där staplar upp dina kontaktuppgifter, och skriver några rader där du beskriver dig själv som till exempel hur du är som person och fritidsintressen samt skriver några rader om vad du kan bidra med på arbetsplatsen och varför du skulle trivas på jobbet, säger Martina och fortsätter:

– Beskriv dig själv på ett tydligt sätt så att arbetsgivaren får en bra bild av dig. Du behöver inte ha foto, men om du har det så fundera på vad du vill säga med bilden. Ett tips är också att spela in en film.

Steg 3 – Ta kontakt med företaget

När du har funderat ut vart du vill jobba så blir nästa steg att ta kontakt med de företag som du tycker är intressanta.

– Det är alltid bra att besöka stället, annars så kan man ringa dit. Förvänta dig alltid ett respektfullt bemötande, om du inte får svar så ring igen. ”Ta ingen skit”, du förtjänar att bli behandlad bra av eventuella framtida arbetsgivare, säger Caroline.[/vc_column_text]

Vikten av att bli bra behandlad kan inte upprepas för många gånger

Martina Kolga på Wise

Steg 4 – Förbered innan intervjun

– Kolla in arbetsgivaren som du ska till för att få bakgrundsinformation. Kolla in deras Instagram eller hemsida så har du lite koll. Se till att komma i tid och fundera ut eventuella frågor i förväg, till exempel om lön eller vilka villkor du har som anställd, säger Caroline och fortsätter:

– Tänk också på att om du inte kan ett skill, till exempel som servitris, gå hem och öva, visa på att du vill lära dig. Det visar att du har potential och vilja.

Steg 5 – Under intervjun

– Svara uppriktigt och noga på alla frågor, då blir det lättare för arbetsgivaren att avgöra om man är rätt person för jobbet. Kom ihåg att vara dig själv under intervjun, svara inte det som du tror att personen vill höra, utan var dig själv. Sedan måste man också själv bestämma om det är en arbetsplats som passar en, säger Martina och tillägger:

– Avsluta alltid med att fråga när du kan förvänta dig svar om anställningen. Så behöver du inte gå runt hemma och undra. Har du inte fått svar efter att tidsperioden har passerat så mejla och fråga hur långt de har kommit i processen.

Extratips – viktigast av alla!

– Vi får tråkigt nog höra att unga får ett nonchalant bemötande, speciellt nu i coronatider. Det tycker vi inte alls är okej, vikten av att bli bra behandlad kan inte upprepas för många gånger. Vi kan också se att det börjar vända nu och caféer börjar komma tillbaka, så ge inte upp och fortsätt söka jobb, avslutar Martina Kolga.

Hoppas att du känner dig inspirerad och redo att ta dig an jobbsökandet nu. Vi tror på dig. Heja!

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

KPMG blir ny General Partner

Den ideella organisation Mentor Sverige och revisions- och rådgivningsföretaget KPMG inleder ett partnerskap. Samarbetet syftar till att bidra till Mentors...
Läs mer

Claes och Malte – intervju med ett mentorpar

För fem år sedan kom Mentor till Maltes skola i Spånga för att berätta om mentorprogrammet. Han valde att hoppa...
Läs mer

Mentor Boost på Kista grundskola

En solig fredag i juni höll vi Mentor Boost på Kista grundskola. Simon Johansson, som är trainee på vårt partnerföretag...
Läs mer

Kaleb på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Kaleb Mocye är företagsrådgivare på SEB, i Göteborg. Under våren deltog han i Mentor Inspo – ett digitalt program med...
Läs mer

Ensam är inte stark

Många ungdomar saknar en vuxen att prata med, någon som lyssnar, stöttar och bryr sig. Det finns en etablerad, men...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i nytt samarbete för att öka ungas framtidstro

Tillsammans med Mentor Sverige startar AstraZeneca ett nytt pilotprojekt, Boost4Life, för att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande i Sverige. 
Läs mer

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap blev en succé

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap, Sveriges största digitala skolevent, samlade över 12.000 högstadie- och gymnasieelever. För andra gången har Mentor...
Läs mer

Broadgate - Mentor Boost på Kungsklippeskolan

En tidig morgon samlas vi på Kungsklippeskolan i Huddinge tillsammans med förväntansfulla medarbetare från fastighetsbolaget Broadgate.
Läs mer

En inspirerande lunch den 19 april 2023

Mentor Sverige bjöd in sina företagspartners till advokatfirman Cederquists vackra lokaler för att dela kunskap och inspiration, visa uppskattning samt...
Läs mer

Magnus Kamryd och Liam är ett av våra mentorpar

I oktober förra året, blev Magnus Kamryd matchad med Liam, 14 år, i Mentorprogrammet. Idag 6 månader senare, är de...
Läs mer

Vill du ha pepp på vägen av en mentor?