Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Unga och utanförskap – dags för de konkreta lösningarna

Dags att sluta snacka – och istället komma med konkreta lösningar. Det är uppmaningen från oss på Mentor Sverige, som på Almedalens onsdag anordnar ett panelsamtal på temat ungdomar och utanförskap. Deltar gör ungdomar, forskare, ideell sektor och näringsliv.

Stockholms Handelskammare gick nyligen ut med en ny rapport där de konstaterar att 90 000 ungdomar idag riskerar att hamna i permanent utanförskap – bara i Stockholm. Det är en hel generation barn och unga som kanske inte kommer ut på arbetsmarknaden, till stor del på grund av skolans otillräcklighet, menar Handelskammaren.

En rapport från Socialstyrelsen visar även att mer än dubbelt så många barn lider av psykisk ohälsa i dag som för tio år sedan. En förklaring är en tuffare arbetsmarknad som är svårare att ta sig in på än tidigare.

Våra egna undersökningar pekar åt samma håll. I rapporten Unga röster 2017 uppger 7 av 10 av Sveriges unga att de inte känner att skolan har gett dem tillräcklig information om arbetsmarknaden, samtidigt som 4 av 10 känner oro vid tanken på framtiden.

Mot bakgrund av detta samlar vi på Mentor Sverige på nytt såväl ungdomar som näringsliv i Almedalen för att diskutera konkreta åtgärder i panelsamtalet ”7 konkret sätt att minska utanförskapet bland unga – NU!”. Förra årets populära panelsamtal på samma tema fylldes snabbt upp till bredden och Karin Jordås, generalsekreterare, förväntar sig inte ett mindre tryck i år.

– Det här är en fråga som engagerar – och med all rätt. Att inkludera unga i arbetslivet, och i framtiden, är inte en fråga som kommer lösa sig själv. Många vill veta hur de konkret kan bidra. Här finns en chans för näringslivet att gå i armkrok med civilsamhället och faktiskt se till att Sveriges unga inte hamnar utanför samhället, säger hon.

Vårt panelsamtal kommer vara en gräns- och branschöverskridande programpunkt för den som är i Almedalen och som i år vill byta ut snack mot handling.

Karin Jordås
Näringslivet representeras i årets panel av Johan Torgeby, vd för SEB, och Petra Eurenius, PR-och kommunikationschef på AstraZeneca. Erik Wennerström, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet (BRÅ), och Katarina Mannheimer, filosofie doktor i kliniskt socialt arbete, är båda medlemmar i Mentor Sveriges expertråd och även de deltagare i panelen.

Haddy Sarr har tidigare haft en mentor via Mentor Sverige och kommer under samtalet lyfta ett välbehövt ungdomsperspektiv. Även Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, Cecilia Bergendahl, Managing Director på Novamedia Sverige AB/Svenska PostkodLotteriet, och Karin Jordås själv deltar i panelen.

– Vi måste sluta prata om att vi borde rusta dagens unga inför framtiden, och istället fokusera på hur vi konkret kan göra detta. Vårt panelsamtal kommer vara en gräns- och branschöverskridande programpunkt för den som är i Almedalen och som i år vill byta ut snack mot handling, säger Karin.

Panelsamtalet modereras av journalisten och Mentorambassadören Alexandra Pascalidou. Följ debatten under hashtaggen #7konkreta.

7 konkreta sätt att minska utanförskapet bland unga – NU!

Onsdag 4 juli kl. 09:00-10:00
Kilgränd 1, 621 57 Visby
Ingen föranmälan krävs!

Vid frågor, vänligen kontakta:

Anna Löfgren

Insamlingschef
076-184 43 45

anna.lofgren@mentor.se

Sara Rumar

Kommunikationschef
073-656 07 03

sara.rumar@mentor.se

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Ungdomar skapar nya designer till IKEA

Under våren 2024 inleddes ett samarbete mellan vår partner IKEA och organisationen Möllans Basement, i Malmö.  I projektet kommer ungdomar...
Läs mer

Ett gruppmentorskap om entreprenörskap och företagsekonomi

Entreprenörskap, företagsekonomi och att gå från affärsidé till verklighet är några av områdena som Özge Özen Zink och Yasser Kaddour...
Läs mer

Tahir om sin medverkan i Mentor Boost

Tahir Khan är en av Mentor Sveriges mest flitiga volontärer och har engagerat sig som mentor, coach och inspiratör sedan...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i samarbete

Tillsammans med vår general partner AstraZeneca genomför vi pilotprojektet Boost4Life som syftar till att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande...
Läs mer

Champ på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Chanakiet ”Champ” Sonthinoi är projektledare på SEB och har under våren deltagit i Mentor Inspo. Det är ett digitalt program...
Läs mer

7 miljoner kronor till arbetet för att stärka ungas framtidstro

Vid Svenska Postkodlotteriets Årliga utdelning den 14 mars stod det klart att Mentor Sverige är en av de 61 ideella...
Läs mer

Träffa vårt mentorpar Jonathan och Mehran

Det var sex år sedan som Jonathan och Mehran påbörjade sitt mentorskap i Göteborg. Under våren 2022, gjorde vi på...
Läs mer

Träffa Tone Myhre-Jensen på Advokatfirman Cederquist

Sedan 2014 har Advokatfirman Cederquist engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet och inspirerat unga inför framtidens liv och arbetsliv. För...
Läs mer

KPMG på Mentor Boost

En kall februarionsdag deltog fyra coacher från Mentor Sveriges partnerföretag KPMG i Mentor Boost. Eleverna och coacherna diskuterade inre och...
Läs mer

Rihab Garci blir gruppmentor

Rihab Garci kommer under våren vara gruppmentorer till ungdomar från Mentor Sverige – med inriktning mot litteratur och författarskap.
Läs mer