Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

Mehran och Jonathan äter frukost

Att bli mentor är en språngbräda till att bryta mönster och få perspektiv

Jonathan och Mehran påbörjade sitt mentorskap i Göteborg 2018. De är fortfarande goda vänner och vi på Mentor Sverige fick en digital pratstund med dem.

Jonathan, vad var det som gjorde att du ville bli mentor?

– Jag växte upp med en styvpappa från Libyen och insåg tidigt vikten av att ha en välfungerande integration. När jag sedan läste en artikel i Dagens Industri om Mentors engagemang kändes det helt rätt.

Mehran, varför sökte du en mentor?

– Några kompisar till mig hade haft mentorer och jag tyckte det verkade intressant. Jag hade nyligen börjat på gymnasiet (Hvitfeldtska gymnasiet) i Göteborg och var nyfiken på staden och hur den fungerade.

Mehran är ursprungligen född i Afghanistan, men har bott i Iran större delen av sin uppväxt. 2015 kom han till Sverige som ensamkommande flyktingbarn.

– Först blev jag bosatt i Lilla Edet vilket fungerade, men jag hade alltid velat bo i en storstad. Min vilja att få testa på stadslivet pushade mig, och jag flyttade tillslut till Göteborg. Jag beslutade mig för detta eftersom jag ville komma in i samhället så fort som möjligt. Tidigare hade jag känt mig distanserad från ungdomar i min ålder och känt att jag inte riktigt passat in. Jag visste att de sociala möjligheterna för mig var större i Göteborg och jag såg det som en chans för en bättre framtid.

Hur gick känslorna inför det första mötet, Jonathan?

”Det kändes spännande och kul. Jag kände direkt att det var en bra matchning. Vi hade gemensamma intressen som gjorde att vi klickade direkt.”

– Vi har ganska lika personligheter. Vi båda gillar sport och är nyfikna och drivna. Du är ju väldigt driven när det kommer till skola och att utforska livet, Mehran. Det är roligt när vi hänger och snackar om vad vi ska göra i framtiden – bo över hela världen och hitta på massa grejer.

Vad har varit det bästa med ert mentorskap, Mehran?

Det bästa var att jag fått en vän, mentor och förebild som jag kunde och fortfarande kan, se upp till.

– Jag fick lära känna mig själv och chansen att kunna reflektera kring vad jag vill göra och bli i livet. Utöver detta fick jag även utvecklat mina perspektiv, mål och tänkesätt. Detta genom att ta del av Jonathans erfarenheter, jobb och karriär som jag är otroligt tacksam över. Även tack vare Mentor har jag fått en väldigt viktig kontakt i livet.

Hur har det varit att vara mentor, Jonathan?

– Det var varit väldigt kul. Först och främst är jag så imponerad över Mehrans inställnings till livet och förmåga att se det goda i allt och alla. Att han kommit till ett nytt land på egen hand och tagit sig dit han är i dag är inget mindre än en otrolig bedrift. Det har varit utvecklande att träffa en ung person från en annan kultur med nya perspektiv och tankegångar. Att vara mentor är ett sätt att få kontakt med personer man annars inte hade träffat. Jag hoppas att fler inser hur bra det är att ingå i ett mentorskap.

Att bli mentor är en språngbräda till att bryta mönster och få perspektiv. Det ger väldigt mycket.

– För att bli mentor krävs det att man är lite nyfiken för att det ska bli en bra upplevelse. Jag kan verkligen rekommendera det! Jag har fått en vän för livet i Mehran.

Vad brukar ni göra när ni ses?

– Vi både gillar och snacka om våra planer och om vår framtid. Vad vi ska hitta på för att vara nöjda. Vi båda gillar fotboll och har varit på en del matcher, säger Mehran.

– Vi spelade frisbeegolf och gick på teater. Vi träffade alla mina polare, käkade middagar, träffade mina kollegor. Mehran träffade flera av de entreprenörer jag känner även på egen hand, säger Jonathan.

– Ja, när du flyttade tillbaka till Stockholm träffade jag flera av dina kompisar och kollegor. Det var ett sätt att träffa nya människor. Jag är väldigt tacksam för det, säger Mehran.

Varför tycker du att man borde skaffa en mentor, Mehran?

– Just som barn och ungdom så är man väldigt nyfiken på så många saker i livet. Speciellt för min del som var ny i Sverige. Jag ville veta mer och lära mig om det svenska samhället och det svenska folket. Jag som person tycker det är mycket intressant att veta hur andra människor tänker och tycker och vad deras värderingar är i livet. Därför så var det bra att vända mig till Jonathan som min mentor, och ställa frågor som jag undrade över och som jag kanske inte kunde fråga vem som helst om. Att skaffa en mentor är ett sätt att utveckla sina perspektiv. Det är fantastiskt att ha en mentor, och extra bra om man är ny i en stad.

Numera bor Mehran i Karlskrona där han pluggar en kurs och samtidigt jobbar 100 %. Inom kort påbörjar han en utbildning på Kungliga Tekniska Högskolan och för att lära känna Stockholm var Mehran så sent som förra veckan uppe och hälsade på Jonathan i Stockholm.

Är du nyfiken på att bli mentor?

Läs mer och anmäl dig här.

 

Författare: Filippa Bejhed

Mentor Sverige är en ideell organisation vars vision är en värld där unga får växa och utvecklas hälsosamt och drogfritt. Genom det kraftfulla verktyget mentorskap arbetar Mentor med att stärka ungdomars motståndskraft och frigöra deras potential. Tillsammans med företag, skolor och vuxna genomför Mentor Sverige program för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion.

 

Gör som Jonathan. Bli mentor du med!

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Träffa Johan Skoglund på JM

Byggbolaget JM har engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet och inspirerat unga inför framtidens liv och arbetsliv sedan 2001. För...
Läs mer

Sveriges största digitala skolevent

Sveriges största digitala skolevent är tillbaka med ett rekordstort intresse och denna gång handlar det om Framtidens Jobb! Mentor Inspo...
Läs mer

Ser fram emot att få fler unga att tro på sig själva

Vi på Mentor är stolta över att presentera Ella Tiritiello, den begåvade artisten bakom den gripande tolkningen av ”For A...
Läs mer

Mentor Sveriges inspirationslunch

Tidigare i april bjöd Mentor Sverige in sina partnerföretag till advokatfirman Cederquists vackra lokaler för att berätta om verksamheten, lyfta...
Läs mer

Mentor Sverige på Sätraskolan

Under gårdagens statsbesök hade den finska delegationen, anförd av Fru Innes-Stubb och med H.M. Drottning Silvia i spetsen, en givande...
Läs mer

Ungdomar skapar nya designer till IKEA

Under våren 2024 inleddes ett samarbete mellan vår partner IKEA och organisationen Möllans Basement, i Malmö.  I projektet kommer ungdomar...
Läs mer

Ett gruppmentorskap om entreprenörskap och företagsekonomi

Entreprenörskap, företagsekonomi och att gå från affärsidé till verklighet är några av områdena som Özge Özen Zink och Yasser Kaddour...
Läs mer

Tahir om sin medverkan i Mentor Boost

Tahir Khan är en av Mentor Sveriges mest flitiga volontärer och har engagerat sig som mentor, coach och inspiratör sedan...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i samarbete

Tillsammans med vår general partner AstraZeneca genomför vi pilotprojektet Boost4Life som syftar till att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande...
Läs mer

Champ på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Chanakiet ”Champ” Sonthinoi är projektledare på SEB och har under våren deltagit i Mentor Inspo. Det är ett digitalt program...
Läs mer