Hem / Nyheter / 8 tips på hur du pratar med unga i kris
8 tips på hur du pratar med unga i kris
2017-01-16
Nyheter
En jämnårig kompis har dött, han har blivit brutalt mördad. Just nu är ungdomar i Malmö och över hela Sverige rädda och oroliga – så kan du som vuxen vara ett stöd!
Många unga vill inte gå till skolan i dag, det går rykten och en hemsk bild på den mördade pojken i Malmö har spridits i sociala medier. I den här situationen är vuxna viktigare än någonsin. Många unga behöver en trygg person att prata med – det gäller inte bara de barn som finns i den direkta närheten av det hemska dådet. Alla unga påverkas av en sådan här händelse! Var uppmärksam på tydliga tecken att barnet mår dåligt – sömnsvårigheter, ovilja att gå till skolan eller ovilja att gå ut till exempel. Nu är tid och samtal viktigt – sätt dig ner och lyssna!
8 tips på hur du pratar med unga i kris
Lyssna efter känslor när den andra berättar. Tänk på att själva tala så lite som möjligt.
Bekräfta att du lyssnar, även om du inte säger så mycket. Visa att du är uppmärksam och visa det med kroppsspråket.
Reagera med att själv behålla lugnet, även om det du hör är upprörande och läskigt. Ditt mål med samtalet är att lugna och trösta.
Bekräfta det du hör genom att ställa frågor som uppmuntrar fortsatt kommunikation: ”Det låter som att du är rädd för att …” eller ”Har jag förstått det rätt att …”.
Hjälp ungdomen att hitta sin egen lösning, och håll dina åsikter för dig själv. En bra fråga att ställa är: ”Vad skulle du vilja göra åt det här?” eller ”Kan du och dina kompisar göra något?”.
I de fall ungdomen inte hittar en egen lösning, var fortfarande försiktig med att ge ett färdigt svar.
Tänk på att det är normalt att reagera med rädsla i krissituationer. Rykten sprids snabbt när alla har ett stort sug efter information, här är det oerhört viktigt att inte dras med i en känslostorm.
När du haft ett samtal med barnet är det viktigt att du följer upp och återkopplar. Hur känns det några dagar senare? Vad säger kompisarna på skolan?
Förra veckan samlades civilsamhällets organisationer, politiker och partners i Stockholms stadshus för att ta del av Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning...