Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

”Gjuta valv är det bästa jag vet”

Han morgongympar, ville egentligen bli präst och älskar att gjuta valv. I mer än elva år har han arbetat för JM. När han inte bygger tar Toni Vaara sig tid att inspirera och förklara byggbranschen för högstadieelever.

När går du upp på morgonen?

– Jag börjar jobbet vid 06.30. Vi inleder dagen med en kvart obligatorisk morgongympa. Vi skadar oss inte lika mycket sedan vi började med jympan men det är en larvig syn med ett gäng byggnadsarbetare som flaxar.

Har du alltid velat bli byggnadsarbetare?

– Jag valde mellan att bli präst och byggnadsarbetare. Min farfar var förman på ett bygge och det har gått i släkten. Så det blev byggnadsarbetare.

Har du gjort fel någon gång?

– Ja det är klart jag har! Fast jag gick 2,5 år (3 500 timmar) som lärling innan jag blev fullärd. Men man blir aldrig riktigt fullärd.

Hur mycket tjänar en betongarbetare?

– Lönen brukar ligga mellan 25-32 000 men skiljer sig mellan olika företag. När du jobbar som lärling får du en mindre procentdel av lönen. Vill man tjäna pengar ska man bli VD men skillnaden är att vid 15:30 kan jag faktiskt stänga av jobbet helt.

Finns det några tjejer i branschen?

– Det finns få betongtjejer men de finns. Vår kranförare är tjej. Hon sitter 60-80 meter upp i luften och bestämmer.

Blir det aldrig rörigt på en byggarbetsplats?

– Vi är väldigt många som samsas på samma plats; snickare, rörmokare, elektriker, betongarbetare och de som arbetar med ventilation. Det gäller att ha en struktur och att alla visar respekt för varandra och städar efter sig.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att gjuta valv är det bästa jag vet. Massan är som ett grått guld. Men det sociala är även en rolig del av jobbet. Byggnadsarbetare är som en stor familj, vi är ibland 20 personer som drar och käkar tillsammans.

JM stödjer Mentor Sverige sedan 2001. Som General Partner till Mentor har JMs personal möjlighet att engagera sig i Mentors olika program. 

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Claes och Malte – intervju med ett mentorpar

För fem år sedan kom Mentor till Maltes skola i Spånga för att berätta om mentorprogrammet. Han valde att hoppa...
Läs mer

Mentor Boost på Kista grundskola

En solig fredag i juni höll vi Mentor Boost på Kista grundskola. Simon Johansson, som är trainee på vårt partnerföretag...
Läs mer

Kaleb på SEB om sin medverkan i Mentor Inspo

Kaleb Mocye är företagsrådgivare på SEB, i Göteborg. Under våren deltog han i Mentor Inspo – ett digitalt program med...
Läs mer

Ensam är inte stark

Många ungdomar saknar en vuxen att prata med, någon som lyssnar, stöttar och bryr sig. Det finns en etablerad, men...
Läs mer

AstraZeneca och Mentor Sverige i nytt samarbete för att öka ungas framtidstro

Tillsammans med Mentor Sverige startar AstraZeneca ett nytt pilotprojekt, Boost4Life, för att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande i Sverige. 
Läs mer

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap blev en succé

Vårens Mentor Inspo Mega Entreprenörskap, Sveriges största digitala skolevent, samlade över 12.000 högstadie- och gymnasieelever. För andra gången har Mentor...
Läs mer

Broadgate - Mentor Boost på Kungsklippeskolan

En tidig morgon samlas vi på Kungsklippeskolan i Huddinge tillsammans med förväntansfulla medarbetare från fastighetsbolaget Broadgate.
Läs mer

En inspirerande lunch den 19 april 2023

Mentor Sverige bjöd in sina företagspartners till advokatfirman Cederquists vackra lokaler för att dela kunskap och inspiration, visa uppskattning samt...
Läs mer

Magnus Kamryd och Liam är ett av våra mentorpar

I oktober förra året, blev Magnus Kamryd matchad med Liam, 14 år, i Mentorprogrammet. Idag 6 månader senare, är de...
Läs mer

En oväntad vänskap – 10 år senare 

Varje år, sedan 1996, har nya relationer inletts genom Mentor Sveriges Mentorprogram. För 10 år sedan inleddes en ny relation...
Läs mer