Du måste acceptera cookies för inriktning för att kunna titta på videos via YouTube.

HBTQ-HANDBOKEN: 15 år

Att växa upp som hbtq-ungdom kan innebära en tonårsperiod kantad av frågor, oro och förhoppningar. Därför har vi sammanställt Hbtq-handboken – samlade tankar, tips och råd från vuxna hbtq-personer till hbtq-ungdomar.

I Hbtq-handboken pratar åtta vuxna hbtq-personer om tonår, oro och erfarenheter. I första kapitlet, ”15 år”, delar de med sig av funderingar de hade när de var tonåringar. Vad oroade de sig för? Vad önskar hade att de hade gjort annorlunda? Och vad är de stolta över att de gjorde?

David blev som tonåring dagligen kränkt för sin läggning. Idag är han stolt över att han som hbtq-ungdom tog mod till sig och berättade för sin omgivning hur han faktiskt mådde.

– [Jag är stolt över] att jag kom ut till slut och att jag vågade berätta om att jag blev kränkt. Att jag vågade berätta att jag inte mådde bra av det. Jag är glad över att jag vågade lyfta bort den där stenen från mitt bröst och bara prata ut, säger han.

På frågan om han önskar att han hade gjort annorlunda svarar Fredrik bland annat att han önskar att han hade sökt sig till likasinnade tidigare.

– Kanske ha kommit ut tidigare. Kanske att jag skulle ha sökt mig till andra som hade lite mer erfarenhet och vågat prata om det. Kanske att jag skulle ha pratat med min pappa tidigare, säger han.

Orosmoment i tonåren

Jon kände tydligt av en vithetsnorm som ung.

– Jag kände inte att jag kunde vara hbtq-person för den lilla representation av hbtq-personer i Sverige som jag såg var vita. Speciellt bland transpersoner fanns det så många normer: en icke-binär transperson skulle vara lång, ha blont hår, tydliga käkben och se ut som en modell. Jag tänkte: ”Jag ser inte ut sådär”, säger hen.

Anders var orolig att han alltid skulle känna sig ”fel”.

– När man har förväntningar på sig från alla håll – media, populärkultur, kompisar, föräldrar – och inte stämmer in på dem så känner man sig lite fel. Lite trasig. Jag var väldigt oroad över att det skulle vara så för alltid, säger han.

Vad önskar du att du kunde säga till ditt 15-åriga jag?

I handboken frågade vi även mentorerna vad de önskar att kunde säga till sitt 15-åriga jag. Många önskar att de kunde försäkra sitt unga jag om att saker och ting kommer att bli bättre.

– Livet kommer inte att förändras så mycket efter att du kommer ut. Dina vänner kommer att finnas kvar och du kommer att få nya. Din familj kommer att fortsätta älska dig. Du kommer att söka dig till nya sammanhang och hitta lesbiska förebilder som du kan identifiera dig med. Du kommer att må väldigt mycket bättre, säger Kerstin.

Även Iki skulle vilja försäkra sitt unga jag om att allt blir bättre:

– Våga, och håll ut. Det blir bättre.

Hon fortsätter:

– Samtidigt har jag funderat mycket på ”det blir bättre”-begreppet, för det blir inte alltid bättre för alla. Ibland kan det vara så att jag håller min tjej i handen och så stöter man på en homofob och blir chockad över att det fortfarande finns personer som hatar oss så mycket. Men jag skulle säga att det blir bättre för en själv. Våga, är mitt bästa tips, säger hon.

Frida önskar att hon kunde säga till sitt unga jag att hon kommer att hitta folk som älskar henne.

– Du kommer att hitta vänner som accepterar dig för precis den du är och som älskar alla sidor hos dig – även de som du inte vågar visa just nu.

Ordlista

Asexuell – En sexuell identitet som innebär att personen inte har någon sexlust, ingen aktiv sexualitet, inte känner någon sexuell attraktion eller inte önskar inkludera andra i sin sexualitet.

Bisexuell – Förmågan att bli kär i eller attraherad av människor oavsett kön.

Cisperson – En person vars könsidentitet, juridiska kön och biologiska kön alltid hängt ihop enligt normen, det vill säga en person som inte har erfarenhet av att vara transperson. Begreppet har inget med sexuell läggning att göra.

Hbtq – Hbtq står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera personer.

Hen – Ett könsneutralt pronomen att använda i stället för hon eller han.

Homosexuell – Förmågan att bli kär i eller attraherad av människor av samma kön som en själv.

Icke-binär – Person som varken känner sig som tjej eller som kille. Ofta används hen som pronomen. Vissa använder intergender i en liknande bemärkelse.

Pansexuell – Förmågan att bli kär i eller attraherad av människor av alla kön. Begreppet tydliggör att det finns fler kön än två.

Queer – Brett begrepp som kan avse en teori som växt fram inom den akademiska sfären (queerteori), aktivism eller identitet. Queer som identitet innebär att på något sätt bryta mot heteronormen. Queeraktivism handlar om att synliggöra queer och ifrågasätta normer kring kön och sexualitet.

Transperson – Ett paraplybegrepp som omfattar en mängd olika transidentiteter, till exempel icke-binära och transsexuella. Gemensamt för transpersoner är att man är en person vars könsidentitet, juridiska kön och biologiska kön inte alltid har hängt ihop enligt normen. Begreppet har inget med sexuell läggning att göra.

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Ungdomsförmedlingen och Mentor i samarbete

Ungdomsförmedlingen + Mentor = sant! I juni inledde vi ett samarbete med Ungdomsförmedlingen, en plattform som hjälper ungdomar och arbetsgivare att...
Läs mer

Almedalsveckan 2024

Under Almedalsveckan bjöd Mentor Sverige in till ett engagerande rundabordssamtal på temat om ”Hur vi framtidssäkrar arbetsmarknaden för nästa generation”....
Läs mer

Boost4Life med AstraZeneca och Mentor Sverige

Nu har ett år gått av Boost4Life, AstraZenecas och Mentor Sveriges pilotprojektet för att stärka ungas mentala hälsa och välbefinnande....
Läs mer

Mentor Sverige på Järvaveckan 2024

Vad krävs för att frigöra ungdomars fulla potential inom arbetslivet? Denna fråga stod i centrum för Mentor Sveriges panelsamtal på...
Läs mer

Mentor Sverige i samarbete med Visa Foundation

I dag offentliggjorde Mentor Sverige ett bidrag på 250 000 dollar från Visa Foundation för att stödja organisationens verksamhet. Mentor...
Läs mer

Ungdomar skapar ny kollektion för Barnens IKEA

Tillsammans med vår partner IKEA och organisationen Möllans Basement har femton ungdomar i Malmö fått delta i ett Gruppmentorskap, med...
Läs mer

Mentor Sveriges seminarium

Den 20 maj arrangerade Mentor Sverige ett seminarium i Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet, för att informera om organisationens arbete och...
Läs mer

KPMG och Tetra Pak på Mentor Boost

För coacherna Elizabeth Anderberg och Ibrahim Shaalan gav förmiddagen på Johannesskolan i Malmö nya perspektiv och en känsla av tacksamhet....
Läs mer

Träffa Johan Skoglund på JM

Byggbolaget JM har engagerat sig i Mentor Sveriges verksamhet och inspirerat unga inför framtidens liv och arbetsliv sedan 2001. För...
Läs mer

Sveriges största digitala skolevent

Sveriges största digitala skolevent är tillbaka med ett rekordstort intresse och denna gång handlar det om Framtidens Jobb! Mentor Inspo...
Läs mer