Tre dagar efter dådet – vad gör vi nu?

Nu har några dagar gått sedan en lastbil körde på Drottninggatan i hög fart. Den omedelbara krisen är över – men frågorna tar inte slut. Många ungdomar har påsklov och behöver en vuxen att prata med, se till att vara extra tillgänglig just nu!

Helgen har varit sorglig, men också vacker. Människor har ställt upp för varandra på ett sätt som värmer våra hjärtan. Unga som gamla har mötts och pratat, kramats och sett varandra. Tiotusentals människor slöt upp på Sergels torg i en manifestation för kärleken på Sergels torg under söndagen.

Bilder från brottsplatsen sprids

I fredags gick vi ut med en uppmaning till alla mentorer i vårt Individuella mentorprogram att kontakta sina mentorungdomar för att kolla läget. Nu har några dagar gått, och det som har hänt börjar sjunka in. Samtidigt dyker nya frågor upp. Bilder från brottsplatsen har spridits på Snapchat och vi har ingen aning hur många som har sett dem. En händelse som den här kan starta en mängd tankar och frågor i en ung människa som måste ta vägen någonstans. Många behöver en vuxen människa som lyssnar och kan ta emot de frågor som eventuellt kommer upp.

Prata om demokratiska värden

Just nu är det påsklov och många ungdomar är hemma ensamma medan föräldrarna är på jobbet. Om du är mentor och inte har kontaktat din mentorungdom – gör det nu. Om du är förälder till en tonåring eller har någon i din närhet som behöver prata – var så tillgänglig som du kan. Här finns en möjlighet att ta upp frågor som är viktiga för framtida generationer – demokratiska värden och etik. Ett terrordåd aktualiserar på ett brutalt sätt det faktum att vi är sårbara. Terror vill skapa rädsla och motsättningar. Nu måste vi alla stå upp för människors lika värde, vi måste till varje pris undvika att vi hamnar i en situation där det blir vi mot dem.

6 råd till dig när du pratar med unga om svåra känslor:

  1. Prata själv så lite som möjligt – lyssna efter känslor i det den andra berättar. Visa att du är uppmärksam med ditt kroppsspråk.
  2. Behåll alltid lugnet, även om det du hör kan vara upprörande. Tänk på att din roll i samtalet är att trösta och lugna.
  3. Uppmuntra hela tiden till fortsatt kommunikation genom att ställa olika typer av följdfrågor: ”Det låter som att du har tänkt mycket på det här …” eller ”Har jag förstått det rätt att …”.
  4. Håll dina åsikter för dig själv och hjälp istället ungdomen hitta sin egen lösning: ”Vad skulle du vilja göra åt det här?”. Om ungdomen inte hittar en lösning, var ändå försiktig med att ge färdiga svar.
  5. I en krissituation är det normalt att reagera med rädsla – alla har ett stort sug efter information och rykten sprids snabbt. Nu några dagar efter den omedelbara krisen kan det vara läge att diskutera hur rykten sprids online och vilka källor som är trovärdiga. Hänvisa alltid till Polisens krisinformation.
  6. Till sist – följ upp och återkoppla. Hur känns det några dagar senare? Vad säger andra personer runtom, kompisar och familj till exempel?

Senaste nyheterna

Visa alla nyheter

Broadgate blir ny partner till Mentor

Mentor Sverige har nyligen inlett ett nytt partnerskap med fastighetsbolaget Broadgate Real Estate (Broadgate). Genom samarbetet vill Broadgate engagera sina anställda...
Läs mer

Mentor beviljas Postkodlotteriets Drömprojekt

Mentor Sverige, Scouterna och Friluftsfrämjandet ska tillsammans ge unga chansen att stärka sig själva och uppleva äventyr med naturen som...
Läs mer

SEB - Mentor Boost för Fryshuset grundskola på Handelshögskolan

F1RST, som är ett community av Handelshögskolan, har anordnat en temavecka för Fryshuset grundskola där de fått besök och själva...
Läs mer

H&M - Mentor Boost på Hammerstaskolan

Årets första månad, och för elever starten på den nya terminen, fylldes av workshopen Mentor Boost på flera skolor i...
Läs mer

Mentor träffar värdegrundspedagog Lovisa Fältskog Johansson

Sätraskolan i Stockholm är en av Mentor Sveriges tolv fokusskolor som vi samarbetar nära. Vi fick en pratstund med skolans...
Läs mer

Mentor International i Stockholm

I veckan möttes representanter från vitt skilda kulturer från Mentor International i Stockholm för spännande samtal, nära samarbete och kraftsamling...
Läs mer

Gruppmentorskap är nu öppet för anmälan 

I dag öppnar vi anmälan till Mentor Sveriges nya satsning – Gruppmentorskap. Gruppmentorskap är intressebaserade mentorskap där mindre grupper ungdomar...
Läs mer

Pangea - Mentor Boost på Grimstaskolan

Under en förmiddag i november höll vi vår workshop Mentor Boost för nyfikna elever på Grimstaskolan i Vällingby.
Läs mer

Mentors panelsamtal på MR-dagarna i Örebro

Hur skapar vi ett samhälle som är tryggt och säkert och vad behöver dagens unga för stöd för att det...
Läs mer

Mentor Talks – Ungdomar och inkludering

Vill du veta vad ungdomar tycker att du som vuxen kan bli bättre på? Vill du få tips och råd...
Läs mer